DISTRIBUIȚI

Ştafeta flăcării olimpice în Franţa, înaintea Jocurilor de vară de la Paris, va debuta în primăvara anului 2024 la Marsilia, prima etapă a călătoriei sale de-a lungul ţării, au anunţat vineri organizatorii, citaţi de AFP, potrivit agerpres.

„A fost o alegere destul de firească şi evidentă”, a declarat Tony Estanguet, preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris.


Citeşte şi: Aproape 1.900 de ‘instructori ruşi’ sunt prezenţi în Republica Centrafricană – Black News

Acesta a subliniat că Marsilia este un oraş „pasionat de sport, cald, popular şi multicultural”, evocând de asemenea legătura acestui oraş cu Grecia, colonia Massalia fiind fondată de greci în jurul anului 600 înainte de Hristos.

Traseul complet al torţei olimpice până la Paris, după sosirea la Marsilia, urmează să fie anunţat la sfârşitul lunii mai, cu puţin mai mult de un an înaintea Jocurilor, a precizat Estanguet.

Flacăra va ajunge în primăvara anului 2024 la Marsilia, la bordul vasului Belem, unul dintre dintre cele mai vechi veliere cu trei catarge din Europa care navighează încă, după o traversare de zece zile din Grecia, unde, la fel ca la orice ediţie a Jocurilor, va fi aprinsă anterior în cadrul unei ceremonii la situl antic de la Olympia.

„După ce va fi întâmpinată pe coasta franceză de o armadă de bărci, Belem va acosta, dând startul unei mari sărbători populare pe cheiurile oraşului”, au precizat organizatorii într-un comunicat.

Citeşte şi: Orban al Ungariei îi cere Ucrainei să renunțe – Black News

„În sport, pentru a reuşi, spunem adesea că trebuie să începi bine, de aceea este important pentru noi să fie o mare sărbătoare populară”, a adăugat Tony Estanguet.

„Marsilia a fost fondată de grecii veniţi din Pochea, în urmă cu 2.600 de ani: cerând să întâmpinăm flacăra pe ţărmurile noastre, am vrut să ne reconectăm cu această mare istorie de împărţire, fraternitate, diversitate şi solidaritate”, a salutat primarul din Marsilia, Benoit Payan, citat în comunicat.