DISTRIBUIȚI
CNN

Fiul lui Ali Abdullah Saleh, fostul preşedinte yemenit ucis luni de rebelii houthi după ce a schimbat tabăra în războiul civil din ţara sa, a chemat la răzbunare împotriva mişcării şiite proiraniene, a transmis televiziunea saudită al-Ekbariya TV, preluată de Reuters, care precizează că nu a putut verifica deocamdată autenticitatea informaţiei.

‘Voi conduce bătălia până când ultimul houthi va fi alungat din Yemen (…) Sângele tatălui meu va fi iadul răsunând în urechile Iranului’, a declarat Ahmed Ali Saleh, citat de televiziunea saudită, potrivit agerpres.


El le-a cerut susţinătorilor tatălui său să ‘ia înapoi Yemenul din mâinile miliţiilor houthi iraniene’.

Fostul preşedinte Saleh a fost ucis luni într-un atac al rebelilor houthi după ce şi-a abandonat aliaţii şiiţi în favoarea coaliţiei conduse de Riad.

Moartea lui Saleh complică şi mai mult conflictul din Yemen, a cărui evoluţie va depinde în mare măsură de partea de care se vor situa partizanii fostului preşedinte.

Citeşte şi: Veste BOMBĂ din Yemen. Fostul preşedinte Ali Abdallah Saleh a fost UCIS – VIDEO

Coaliţia condusă de saudiţi miza pe fostul preşedinte pentru a le oferi un avantaj decisiv în război.

Saleh avea o largă susţinere în Yemen, inclusiv în rândul ofiţerilor din armată şi al liderilor tribali care s-au aflat în trecut sub comanda sa, iar aliaţii săi ar putea încă să aibă un impact asupra conflictului din ţară.

Ahmed Ali Saleh s-a aflat în arest la domiciliu în Emiratele Arabe Unite – membru cheie al alianţei arabe conduse de Arabia Saudită -, unde a deţinut funcţia de ambasador înainte de a se alătura Arabiei Saudite în lupta împotriva rebelilor houthi, care până în această săptămână au condus o mare parte din Yemen împreună cu fostul preşedinte Saleh.

Conform unor surse politice, Ahmed Ali Saleh fusese ţinut sub pază şi fără posibilitatea de a comunica cu exteriorul, într-o vilă din capitala Emiratelor, Abu Dhabi.

Prima sa declaraţie făcută publică ar putea semnala că foştii săi inamici din coaliţie îl aruncă în luptă împotriva houthi.

Ahmed Ali, puternicul fost comandant militar al Gărzilor Republicane de elită ale Yemenului, a părut să fie pregătit pentru a fi succesorul tatălui său şi ar putea fi ultima şansă a familiei sale de a-şi recâştiga influenţa.

Liderul houthi, Abdul Malik al-Houthi, a salutat luni, într-un discurs, moartea lui Saleh drept o victorie împotriva unei conspiraţii trădătoare a inamicilor saudiţi ai Yemenului şi a chemat la o mare adunare, marţi, în apropierea locului loviturilor aeriene. El a întins de asemenea o mână partidului politic al lui Saleh, declarând că mişcarea sa nu are nicio dispută cu acesta, o afirmaţie semnificativă pentru influenţa pe care aliaţii lui Saleh o deţin încă în Yemen, notează Reuters.