DISTRIBUIȚI

Fiul cel mare al preşedintelui filipinez Rodrigo Duterte a calificat joi în Senatul ţării drept nefondate acuzaţiile că ar avea legături cu un transport de narcotice din China în valoare de 125 milioane de dolari, relatează Reuters, conform agerpres.

Potrivit unor oponenţi ai preşedintelui faimos pentru campania dură pe care a lansat-o împotriva traficului de droguri, Paolo Duterte, în vârstă de 42 de ani, ar fi putut facilita intrarea respectivului transport de stupefiante în portul Manila.


„Nu pot răspunde la acuzaţii bazate pe zvonuri”, a declarat în Senat Paolo Duterte, viceprimar al oraşului Davao din sudul arhipelagului, unde tatăl său a fost de altfel primar timp de două decenii înainte de a fi ales preşedinte, în 2016. „Sunt prezent aici pentru poporul filipinez şi pentru concetăţenii mei din Davao în slujba cărora mă aflu”, a adăugat el.

Citeşte şi: IRMA este CATASTROFALĂ. Românii DISPĂRUŢI în PARADISUL PIERDUT sunt teferi – FOTO/VIDEO

Şeful statului a declarat marţi că l-a îndemnat pe fiul său să se prezinte în faţa anchetatorilor din Senat dacă nu are nimic de ascuns, sfătuindu-l totodată să nu răspundă la întrebări şi să invoce dreptul de a nu face declaraţii.

Rodrigo Duterte a afirmat în repetate rânduri că va demisiona în cazul în care criticii săi demonstrează implicarea vreunui membru al familiei sale în situaţii de corupţie.

Senatorul Antonio Trillanes, un critic înverşunat al preşedintelui, a afişat în Senat fotografii cu Paolo Duterte alături de omul de afaceri aflat în spatele transportului în care s-ar fi găsit droguri. Ginerele preşedintelui, Manases Carpio, acuzat la rândul său de legături cu acest transport care a avut loc în mai, a declarat la audiere că nu a fost implicat.

Trillanes a mai susţinut că are informaţii de la o terţă ţară neprecizată că Paolo Duterte este membru al unei organizaţii criminale, invocând drept dovadă un tatuaj pe care acesta l-ar avea pe spate în formă de dragon şi care ar conţine un cod secret. Fiul preşedintelui a recunoscut că are un tatuaj, dar a refuzat să-l descrie, invocându-şi dreptul la intimitate. El a refuzat totodată categoric să permită fotografierea tatuajului şi trimiterea imaginii la Agenţia americană pentru droguri în vederea decodării.

Rodrigo Duterte şi-a lansat sângeroasa campanie antidrog imediat după ce a fost învestit, la 30 iunie 2016. Potrivit statisticilor oficiale, 3800 de oameni au murit în operaţiuni ale poliţiei începând din iulie anul trecut, iar alte peste 2100 de crime înregistrate în această perioadă au legătură cu drogurile.