DISTRIBUIȚI

Ferdinand Marcos Junior, fiul fostului dictator filipinez cu acelaşi nume, a obţinut o victorie zdrobitoare la alegerile prezidenţiale din Filipine, readucând la frâiele ţării dinastia Marcos, la 36 de ani de la revolta populară care a înlăturat-o de la putere, relatează marţi AFP, potrivit agerpres.

Rezultatele preliminare după numărarea aproape tuturor buletinelor de vot arată că Marcos Jr, supranumit „BongBong”, a obţinut la scrutinul de luni peste 50% din voturi şi de aproape două ori mai multe decât principala sa rivală, vicepreşedinta în exerciţiu Leni Robredo.


Citeşte şi: Şeful diplomaţiei franceze îl face PRAF pe Putin: ‘Se află într-o stare de negare!’ – Black News

Marcos Jr (64 de ani) s-a abţinut totuşi să-şi proclame victoria într-un discurs susţinut marţi în zori, îndemnându-şi alegătorii să aştepte cu sărbătorirea până la „numărarea a 100% din voturi”.

Totuşi, în capitala Manila, sute de susţinători euforici au lansat focuri de artificii şi au defilat pe străzi agitând drapele filipineze.

Circa 67 de milioane de filipinezi au fost chemaţi la urne la scrutinul de luni, în urma căruia vor fi desemnaţi de asemenea vicepreşedintele, deputaţii, jumătate din senatori, guvernatorii provinciali şi câteva mii de alţi aleşi locali.

Triumful lui Marcos Jr vine după o campanie electorală marcată de torente de dezinformare şi de susţinerea fermă a preşedintelui autoritar în exerciţiu, Rodrigo Duterte, a cărui popularitate se menţine la cote ridicate, dar care conform legislaţiei nu poate avea un al doilea mandat.

Reţelele sociale au fost invadate deja de câţiva ani de conturi pro-Marcos Jr care le-au prezentat mai ales tinerilor filipinezi cei 20 de ani de regim ai tatălui său (1965-1986) drept o „epocă de aur” a păcii şi prosperităţii în arhipelagul asiatic. Au fost trecute în schimb sub tăcere arestarea, torturarea sau uciderea a zeci de mii de oponenţi şi însuşirea a miliarde de dolari de către clanul Marcos din vistieriile statului, notează AFP.

Regimul a fost răsturnat în 1986 de o amplă revoltă populară după care familia Marcos s-a exilat în SUA, revenind ulterior însă în ţară, pentru a-şi clădi treptat o puternică reţea de sprijin politic.

Între cei cu care Marcos Jr a reuşit să se alieze se numără Sara Duterte, fiica preşedintelui în exerciţiu, care a candidat şi, după cum arată rezultatele preliminare, va ocupa fotoliul de vicepreşedinte.

Astfel, în iulie, familia Marcos va reveni la palatul prezidenţial Malacanang din Manila, de unde „BongBong” a promis să restabilească „unitatea” ţării în timpul mandatului de şase ani.

Milioane de filipinezi progresişti consideră victoria lui Marcos Jr o lovitură dură pentru ţară, după şase ani de guvernare Duterte marcaţi de violenţe, inclusiv un război sângeros împotriva traficului de droguri, precum şi de un autoritarism sporit.

Vicepreşedinta în exerciţiu Leni Robredo, o avocată şi economistă în vârstă de 57 de ani care promisese să debaraseze ţara de corupţie şi controlul dinastiilor politice, şi-a exprimat „dezamăgirea clară”.

Campania lui Robredo se transformase în ultimele săptămâni într-o mişcare pro-democraţie, care a atras aproape un milion de oameni la o manifestaţie la Manila.

Citeşte şi: Al treilea suspect în asasinarea preşedintelui haitian a fost arestat în SUA – Black News

De teamă că alegătorii nemulţumiţi ar putea lua atitudine, mulţi denunţând nereguli în cursul votului, poliţia a făcut apel la reţinere.

La rândul său, Marcos Jr va trebui să încerce să-i satisfacă pe cei care l-au votat doar în semn de protest faţă de guvernele democratice succedate după sfârşitul dictaturii, dar considerate incapabile să îmbunătăţească nivelul de trai al filipinezilor.

Noua conducere „va trebui să prezinte un plan coerent şi detaliat pentru a repune pe făgaş economia filipineză, după ravagiile provocate de pandemie”, a subliniat Peter Mumford, analist la Eurasia Group, care a atras totodată atenţia asupra unei posibile „agravări a corupţiei şi nepotismului”.