DISTRIBUIȚI
Infowars

Hamza ben Laden, unul din fiii fondatorului reţelei Al Qaida, a cărei conducere se pregăteşte s-o preia, a lansat un apel către musulmani să participe la „jihad” în Siria împotriva regimului de la Damasc şi a Occidentului, într-o înregistrare audio difuzată joi, a relatat AFP. 

Considerat ca fiind fiul favorit al lui Osama ben Laden, Hamza a fost pregătit din copilărie să urmeze calea tatălui său, ucis de un comando american în Pakistan în 2011. Într-o înregistrare anterioară, el i-a chemat la unitate pe jihadişti şi la atacuri împotriva Occidentului.


Implicându-se din 2013 în războiul civil din Siria, ramura siriană a Al Qaida, numită Frontul Al Nusra, a anunţat în 2016 că a renunţat la legăturile sale cu Al Qaida, schimbându-şi numele în Jabhat Fateh al-Sham. Gruparea este compusă în principal din sirieni şi a luptat cu mai multe grupuri rebele împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Reţeaua sunnită Al Qaida este rivala grupării jihadiste Statul Islamic, implicată de asemenea în conflictul sirian.

În noul său mesaj audio difuzat de site-uri jihadiste, Hamza ben Laden lansează un apel către „fraţii musulmani începând din Indonezia până în Maghreb să se alăture jihadului pentru a opri agresiunea cruciaţilor şi Rafida” (un termen peiorativ pentru musulmanii şiiţi).

„Jihadiştii au nevoie disperată de ajutor din partea tuturor musulmanilor pentru a continua bătălia”, adaugă el, fără a menţiona numele vreunui grup. El a subliniat că o astfel de asistenţă ar putea fi, de asemenea, financiară sau materială.

Bachar al-Assad provine din minoritatea alawită, considerată o ramură a şiismului. În războiul său împotriva rebelilor şi a jihadiştilor, el este ajutat militar de Hezbollah şi Iran.

În mai 2016, Hamza ben Laden chemase „naţiunea islamică să se concentreze asupra jihadului în Siria şi asupra strângerii rândurilor mujahedinilor”.

Tânărul a apărut încă din perioada copilăriei în propaganda reţelei Al Qaida. În prezent, apreciază oficiali şi analişti, el se pregăteşte să preia conducerea organizaţiei şi, profitând de slăbirea militară a Statului Islamic, încearcă să unifice sub numele său jihadiştii din întreaga lume.

Al Qaida este condusă la ora actuală de egipteanul Ayman al-Zawahiri, care i-a succedat lui Osama ben Laden.

În ianuarie 2017, Hamza ben Laden a fost inclus de Departamentul de Stat al SUA pe lista neagră a „teroriştilor internaţionali”.

În precedentele sale mesaje audio, fiul lui Ben Laden a chemat la răzbunarea tatălui său, prin atacarea „intereselor americane, franceze şi israeliene la Washington, Paris şi Tel Aviv” şi a cerut saudiţilor să „înlăture” regimul de la Riad.