DISTRIBUIȚI
Gandul

Numerarul depozitat la bănci de companiile europene a atins un nivel record, ceea ce creşte încrederea investitorilor că piaţa de obligaţiuni corporative poate traversa perioada dificilă provocată de răspândirea noilor tulpini de Covid-19 sau eliminarea stimulentelor de către băncile centrale, transmite Bloomberg, potrivit agerpres

Potrivit datelor Băncii Centrale Europene, depozitele companiilor non-financiare din zona euro au încheiat luna iulie la un nivel record de 3.200 de miliarde de euro, cu aproximativ 600 miliarde de euro mai mult decât la începutului anului trecut.


Citește și : Ungaria a pus piatra de temelie pentru Fabrica Naţională de Vaccinuri în Debrecen

Această rezervă mare de lichidităţi este unul din motivele pentru calmul înregistrat în prezent pe pieţele de credit, chiar dacă traderii urmăresc cu atenţie orice semnale venite de la BCE, care va organiza joi o reuniune a consiliului guvernatorilor, cu privire la debutul retragerii stimulentelor.

Firmele „ar putea fi mai agresive, dar pentru moment preferă să fie prudente”, spune Philipp Burckhardt, analist şi manager de portofoliu la Lombard Odier Investment Managers.

În paralel, cumpărătorii de obligaţiuni corporative au şi ei un exces de numerar după ce intrările în fonduri de tip investment-grade s-au accelerat în ultimele săptămâni.

Potrivit datelor colectate de analiştii de la Bank of America, banii direcţionaţi de investitorii de retail în fondurile europene de tip investment-grade au depăşit 50 de miliarde de dolari în acest an. În plus, datele publicate săptămâna trecută arată de asemenea „intrări puternice” în fondurile de tip investment-grade, un fenomen care poate fi atribuit creşterii incertitudinii cu privire la varianta delta a coronavirusului.

Citește și : Guvernul sloven, obligat de justiție să finanţeze agenţia de presă STA

Cu toate acestea persistă riscurile cu privire la retragerea stimulentelor de către băncile centrale. Atenţia cu privire la reuniunea de săptămâna aceasta de la BCE s-a intensificat, pe fondul accelerării inflaţiei şi a declaraţiilor unor oficiali de la BCE conform cărora creşterile de preţuri ar putea conduce la reducerea stimulentelor. Chiar şi aşa, ar fi nevoie de o mutare majoără a BCE pentru a mişca piaţa.

„Este greu să fii preocupat în mod excesiv de următoarele luni. Sunt multe elemente care ar putea deranja pieţele de credit dar toate au o probabilitate redusă”, spune Tom Moulds, manager de portofoliu la BlueBay Asset Management.