DISTRIBUIȚI
bbc

Furnizorii guvernamentali de servicii din Africa de Sud au fraudat milioane de dolari în legătură cu epidemia de coronavirus, a anunţat marţi preşedinţia ţării, potrivit agrepres.

Din peste 4500 de contracte anchetate, 62% au încălcat regulile, consemnează dpa.


Citeşte şi: SUA pun în stare de alertă 8.500 de militari – Black News

Preşedintele Cyril Ramaphosa a numit în 2020 o comisie de anchetă care să verifice acuzaţiile de deturnare a fondurilor pentru combaterea coronavirusului.

Comisia are în vedere 5467 de contracte, în valoare de 14,3 miliarde de ranzi (circa 936 milioane de dolari), atribuite unui număr de 3066 de furnizori de servicii. Pentru 900 din aceste contracte, ancheta continuă, raportul final fiind aşteptat la jumătatea anului curent.

Ramaphosa a apreciat că situaţia este „inacceptabilă”. Furnizorii au crezut că „pot exploata un moment de vulnerabilitate naţională pentru a se îmbogăţi”, a spus preşedintele. El a adăugat că procuratura va începe să acţioneze.

Citeşte şi: Occidentul ameninţă Rusia cu consecinţe ‘grave’ – Black News

Ancheta a evitat pierderi posibile de 114,2 milioane de ranzi, a mai spus şeful statului. Au fost îngheţate contracte în valoare de 170,4 de milioane, a precizat el.

Africa de Sud, cu 60 de milioane de locuitori, este una din ţările africane afectate cel mai grav de pandemia de coronavirus. Conform organizaţiei pan-africane Africa CDC, în ţară s-au înregistrat 3,6 milioane de cazuri de COVID-19 şi 94.000 de decese legate de această boală.