DISTRIBUIȚI

Legăturile de afaceri ale lui Biden ar fi continuat până în primele zile ale președinției tatălui său

O firmă de investiții care îl numără pe Hunter Biden printre fondatorii săi a ajutat o companie chineză să achiziționeze una dintre cele mai profitabile mine de cobalt din lume de la o companie americană, relatează Fox News, potrivit unui raport publicat de The New York Times.


Biden a înființat firma Bohai Harvest RST (BHR) Equity Investment Fund Management Company împreună cu alți doi americani și câțiva parteneri chinezi în 2013. Membrii americani au controlat 30% din operațiunea din Shanghai și au făcut parte din consiliu.

Compania a încheiat în special o afacere în 2016, prin care o mină de cobalt și cupru din Congo a fost transferată de la compania americană Freeport-McMoRan la compania chineză China Molybdenum pentru suma de 2,65 miliarde de dolari.

BHR a servit ca parte interesată minoritară pentru a cumpăra aproximativ 1,14 miliarde de dolari în acțiuni de la Lundin Mining of Canada, care deținea o parte din mina din Congo.

China Molybdenum a cumpărat apoi acțiunile BHR ale minei doi ani mai târziu, potrivit documentelor din Hong Kong. Acordul a dus la China Molybden deținând 80% din mină, iar partea rămasă fiind deținută de întreprinderea minieră de stat din Congo.

The Times informează că Biden controla 10% din BHR prin Skaneateles LLC, o companie cu sediul în Washington.

Chris Clark, un avocat al lui Biden, a declarat că „nu mai deține niciun interes, direct sau indirect, nici în BHR, nici în Skaneateles”, iar înregistrările chineze au indicat că Biden nu mai era membru al consiliului de administraţie din aprilie 2020.

Dar evidențele comerciale chineze analizate de Fox News în aprilie 2021 au arătat că Hunter Biden a continuat să dețină un pachet de 10% din firma chineză de capital privat Bohai Harvest RST Equity Investment Fund Management Co. prin compania lui Hunter, Skaneateles LLC.

„El a lucrat pentru a-și anula investiția, dar cu siguranță v-aș indica că el este un cetățean privat”, a spus Psaki la acel moment. „Te-aș îndruma către el sau către avocații lui din exterior cu privire la orice actualizare.”

Un fost membru al consiliului de administrație a mai susținut că banii din afacere – în care proprietarii nu au fost implicați – au mers către fondurile de funcționare și nu au fost împărțiți între proprietari.

„Nu îl cunoaștem pe Hunter Biden și nici nu ştim despre implicarea lui în BHR”, a declarat Vincent Zhou, purtătorul de cuvânt al China Molybdenum, într-un e-mail.

Legăturile de afaceri ale lui Hunter Biden rămân un element de control intens pentru mass-media, în special pentru activitatea sa în China. Președintele Biden a avertizat în special despre dominația tot mai mare a Chinei asupra cobaltului, ca o piedică în calea încercărilor Americii de a trece de la mașinile pe benzină la mașinile electrice, deoarece cobaltul este un ingredient cheie în bateriile de mașini electrice.

Anul trecut, Tesla a încheiat un acord pentru achiziționarea Glencore, o companie minieră canadiană, în efortul de a-și spori achiziția de cobalt pentru bateriile de mașini electrice.