DISTRIBUIȚI

Autorităţile canadiene au anunţat duminică pagube „imense” în estul ţării după trecerea uraganului Fiona, în timp ce Florida şi Cuba se pregătesc pentru sosirea iminentă a furtunii Ian, informează AFP, potrivit agerpres.

Fiona, care a distrus case şi a provocat întreruperi majore de curent, a lăsat în urmă doi morţi în Canada, unde toate avertizările de uragan au fost ridicate până duminică după-amiază.


Citește și : Ucraina critică Iranul pentru livrări de arme către Rusia

Furtuna Ian ar urma să se transforme în uragan luni dimineaţă şi să devină un uragan „major” luni seara sau marţi dimineaţa, înainte de a atinge vestul Cubei, a avertizat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite.

Potrivit NHC, uraganele „majore” sunt însoţite de viteze ale vântului de cel puţin 178 km/h, respectiv categoriile 3, 4 şi 5 pe aşa-numita scară Saffir-Simpson.

Fiona, în prezent o furtună post-tropicală, care slăbeşte din intensitate pe măsură ce se deplasează spre nord, a lovit sâmbătă coasta atlantică a Canadei.

Bilanţul a crescut, provincia Insula Prince Edward anunţând duminică după-amiază un deces, în timp ce în provincia Newfoundland, salvatorii au găsit cadavrul unei femei în vârstă de 73 de ani, luat de ocean, sâmbătă, în timpul furtunii.

Aproximativ 320.000 de persoane din cinci provincii au rămas fără curent, în timp ce Fiona a doborât copaci şi a distrus acoperişuri. Sute de angajaţi au lucrat pentru a restabili alimentarea cu energie electrică, în timp ce armata a ajutat la curăţarea drumurilor.

„În final, aceasta va fi cea mai distrugătoare furtună pe care am văzut-o vreodată”, a comentat pentru CBC News Tim Houston, premierul uneia dintre cele mai afectate provincii, Noua Scoţie (Nova Scotia). „Daunele sunt uriaşe”, a adăugat oficialul.

Uraganul a ucis deja cel puţin şapte persoane, săptămâna trecută, respectiv patru în Puerto Rico, două în Republica Dominicană şi una în Guadelupa (Franţa).

Ian se apropie

Cuba şi Florida (SUA) se pregătesc pentru sosirea furtunii tropicale Ian.

NHC a emis o „avertizare de uragan” care vizează mai multe regiuni din Cuba (Isla de Juventud, Pinar Del Rio şi Artemisa).

Citește și : Polonia NU va adăposti ruşi care încearcă să fugă de mobilizarea parţială din ţara lor

Cea mai mare insulă din teritoriul britanic Insulele Cayman, Grand Cayman, a emis la rândul său o avertizare de uragan. Ian ar urma să o lovescă luni.

Conform prognozelor NHC, Ian va deveni un uragan „major” în următoarele 24 până la 48 de ore, fiind, potrivit nomenclaturii sale, capabil să provoace daune „devastatoare”, să distrugă locuinţe, să doboare copaci şi să întrerupă alimentarea cu apă şi electricitate.

Ian ar urma să urce, prin Golful Mexic, spre Florida care a început deja să îşi ia măsuri de precauţie.

NASA a renunţat la decolarea programată pentru marţi a noii sale mega-rachete având ca destinaţie Luna, de la Centrul Spaţial Kennedy situat în acest sudul Statelor Unite.

Preşedintele american Joe Biden a plasat Florida în „stare de urgenţă”, care permite eliberarea ajutorului federal, în timp ce guvernatorul republican Ron DeSantis le-a cerut rezidenţilor pe Twitter „să-şi ia măsuri de precauţie”.

Joe Biden a renunţat la o călătorie în Florida, unde ar fi trebuit să ajungă marţi.

În diverse localităţi ale statului, autorităţile au început să distribuie saci de nisip pentru a proteja casele în faţa riscului de inundaţii.

„Acum este momentul să ne pregătim. Nu aşteptaţi până va fi prea târziu”, a scris pe Twitter Jane Castor, primarul oraşului Tampa, situat conform NHC pe traiectoria lui Ian.

Valuri uriaşe

În Canada, femeia în vârstă de 73 de ani al cărei cadavru a fost găsit duminică după-amiază provenea din orăşelul Channel-Port-aux-Basques, din provincia Newfoundland.

Acolo, peste 20 de gospodării au fost distruse de apele oceanului şi 200 de locuitori au fost evacuaţi, potrivit primarului Brian Button. Victima s-ar fi refugiat în pivniţă când valurile au pătruns în casă.

„O zonă de război”, şi-a descris primarul oraşul. „Trebuie să ne acordăm puţin timp. Nu putem reveni la normal într-o zi”, a explicat el prin Facebook Live, în timp ce localitatea sa poartă încă urmele trecerii uraganului Fiona, precum mormane de moloz sau bariere metalice răsucite de valurile gigantice.

Unele locuinţe vor rămâne fără curent „pentru câteva zile”, a avertizat directorul operatorului Nova Scotia Power, Peter Gregg.

Armata canadiană va interveni pentru a acorda ajutor în trei provincii (Insula Prince Edward, Noua Scoţie, Newfoundland şi Labrador), la solicitarea celei din urmă, potrivit ministrului federal al Protecţiei Civile, Bill Blair.