DISTRIBUIȚI
birgun.net

Finlanda va reduce numărul vizelor eliberate ruşilor până la 10% din numărul actual de la 1 septembrie, a anunţat marţi ministrul de externe Pekka Haavisto, relatează Reuters, potrivit agerpres

Haavisto a spus că decizia a fost luată în contextul în care un aflux de turişti ruşi a început să folosească Finlanda şi aeroportul Helsinki-Vantaa drept poartă de ieşire spre destinaţiile europene de vacanţă, după ce Rusia a ridicat restricţiile asociate COVID-19 în urmă cu o lună.


Citește și : Flota rusă din Marea Neagră continuă să tragă cu rachete în Ucraina

„Şi poate că acest lucru nu este foarte potrivit dacă, de exemplu, ne gândim la restricţiile aeriene introduse pentru Rusia”, a mai afirmat Haavisto.

La câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, Finlanda s-a alăturat mai multor ţări occidentale în închiderea spaţiului aerian pentru avioanele ruseşti, ceea ce a făcut să fie dificil pentru ruşi să călătorească în Europa.

Finlanda şi ţările baltice vor propune împreună ca UE să renunţe la un acord de facilitare a vizelor cu Federaţia Rusă care face să fie mai uşor pentru cetăţenii ruşi să călătorească spre şi în interiorul UE, a precizat Haavisto.

Unii lideri europeni precum premierul finlandez Sanna Marin şi omoloaga sa estoniană Kaja Kallas au cerut o interdicţie la nivelul UE pentru acordarea de vize cetăţenilor ruşi, cu care cancelarul Olaf Scholz a declarat luni că nu este de acord, susţinând că ruşii trebuie să-şi poată părăsi ţara dacă nu sunt de acord cu regimul de la Moscova.

Finlanda analizează crearea unei vize umanitare care ar putea fi acordată ruşilor care vor să fugă din ţară sau să viziteze Europa pentru motive precum jurnalismul sau activismul, a adăugat şeful diplomaţiei finlandeze.

Potrivit regulilor UE, un turist trebuie să solicite o viză de la ţara pe care intenţionează să o viziteze, dar poate călători în zona Schengen liberă de frontiere până la 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.

Citește și : Armata rusă NU are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina

Finlanda a impus Moscovei aceleaşi sancţiuni ca şi restul UE, precum interdicţia importului şi exportului anumitor bunuri industriale şi îngheţarea unor active în băncile de pe teritoriul UE.