DISTRIBUIȚI
EURACTIV

Finlanda va introduce restricţii pentru o perioadă de trei săptămâni începând de la 8 martie şi este pregătită să declare stare de urgenţă pentru a încerca să oprească înmulţirea cazurilor de infectare cu coronavirus, a anunţat joi prim-ministrul Sanna Marin, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit guvernului, nu vor fi introduse restricţii de deplasare, dar vor fi închise restaurantele, iar elevii de 13 ani şi mai mari vor trece la cursuri online.


Citeşte şi: O echipă de medici români a ajuns în capitala Slovaciei

Şefa guvernului a spus că este pregătită să declare stare de urgenţă săptămâna viitoare, după ce a discutat acest subiect cu preşedintele Sauli Niinistö.

Starea de urgenţă ar permite, printre altele, închiderea restaurantelor şi program prelungit şi amânarea concediilor pentru cadrele medicale.

Sanna Marin a precizat că este de părere că este nevoie de starea de urgenţă pentru împiedicarea răspândirii noilor variante ale coronavirusului.

‘Dacă vom aştepta ca situaţia să se înrăutăţească, va fi mult mai dificil de stopat’, a explicat ea.

Ministrul justiţiei, Anna-Maja Henriksson, membră a unui partid mai mic din coaliţia de guvernare, a spus însă că nu este necesară folosirea tuturor prerogativelor acordate de legea stării de urgenţă şi că va fi suficientă limitarea activităţii restaurantelor.

Citeşte şi: EMA a început analizarea medicamentului Regdanvimab

Chiar dacă Finlanda, ţară cu 5,5 milioane de locuitori, are în prezent a treia cea mai scăzută rată de infectare din Europa, după Islanda şi Norvegia, naţiunea nordică înregistrează o creştere a rapidă a cazurilor de infectare cu coronavirus, miercuri fiind raportate 590.

În ultimele două săptămâni, epidemia a luat amploare în multe zone din ţară, cea mai afectată fiind zona metropolitană a capitalei Helsinki.