DISTRIBUIȚI

Finlanda şi Suedia vor trimite miercuri delegaţii la Ankara, pentru discuţii în cadrul eforturilor de a convinge Administraţia Recep Tayyip Erdogan să accepte admiterea celor două ţări în Alianţa Nord-Atlantică, a anunţat marţi Pekka Haavisto, ministrul de Externe de la Helsinki , informează mediafax.

„Trimitem delegaţii în vizită la Ankara, atât Suedia, cât şi Finlanda. Vizitele vor avea loc mâine, deci dialogul continuă”, a declarat Pekka Haavisto, la Forumul Economic de la Davos, conform agenţiei Reuters.


Citește și : Volodimir Zelenski intră în topul celor mai influente personalităţi din lume

„Înţelegem că Turcia are preocupări de securitate referitoare la terorism. Credem că aceste probleme pot fi rezolvate. S-ar putea să mai existe unele probleme care nu se referă direct la Finlanda şi Suedia, ci mai degrabă la alte state membre NATO”, a subliniat Haavisto.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat telefonic, sâmbătă, cu liderii Suediei şi Finlandei despre admiterea celor două ţări în NATO.

Preşedintele Turciei a afirmat în mai multe rânduri că este „determinat” să blocheze aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, acuzând aceste ţări că găzduiesc „terorişti”.

Citește și : Dmitri Rogozin propune denumiri ruseşti pentru insulele Kurile

 

Turcia a criticat în mod constant Suedia şi alte state vest-europene pentru găzduirea unor organizaţii considerate drept teroriste de către autorităţile turce, printre care grupurile separatiste kurde Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Populare de Apărare (YPG), precum şi membri ai reţelei clericului islamist disident Fethullah Gulen.