DISTRIBUIȚI
Nasdaq
Turkish President Tayyip Erdogan speaks during the groundbreaking ceremony of the Mor Efrem Syriac Orthodox Church in Istanbul, Turkey, August 3, 2019. REUTERS/Murad Sezer

Suedia şi Finlanda intenţionează să discute cu Turcia sâmbătă, la Berlin, după ostilitatea afişată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan faţă de eventuala lor aderare la NATO, au anunţat miniştrii lor de externe, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Ministrul suedez de externe Ann Linde „va avea ocazia să discute” cu omologul ei turc la o reuniune informală a miniştrilor de externe din statele NATO, la care sunt invitate Suedia şi Finlanda, a precizat ea într-un comunicat pentru AFP.


Citește și : Noul comandant al forţelor americane din Orientul Mijlociu primeşte semnale de îngrijorare privind angajamentul SUA

„Sper că vom avea mereu mesaje pozitive din partea tuturor celor 30 de ţări membre ale NATO. Mulţi dintre cei 30 de aliaţi au exprimat public o susţinere puternică pentru Suedia şi Finlanda”, a afirmat ea.

„Guvernul turc nu ne-a adresat acest tip de mesaj direct”, a mai spus Ann Linde.

Într-o conferinţă de presă care a avut loc la Helsinki, şeful diplomaţiei finlandeze Pekka Haavisto şi-a anunţat intenţia „de a continua discuţia” cu ministrul turc Mevlut Cavusoglu.

El a îndemnat la răbdare şi a făcut apel la o abordare pas cu pas drept răspuns la rezistenţa Turciei la aderarea celor două ţări nordice.

„Cred că avem nevoie de răbdare în acest proces. Asta nu se face într-o zi (…) Să luăm lucrurile pas cu pas”, a afirmat el, reamintind că Finlanda nu şi-a anunţat încă oficial candidatura.

Unanimitatea este necesară pentru aderarea la Alianţă a unui nou membru, ceea ce pune Turcia în poziţia de a putea bloca candidaturile celor două ţări nordice, aşteptate în zilele următoare.

Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO ar fi o „eroare”, cum a fost aderarea Greciei la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Citește și : Aderarea Suediei la NATO va avea un efect stabilizator

Declaraţia lui Erdogan a părut să fie una surprinzătoare pentru Finlanda, notează Reuters, după ce Pekka Haavisto a vizitat de două ori Turcia în ultimele luni, iar preşedintele finlandez Sauli Niinisto a discutat telefonic cu Erdogan în luna aprilie.

După acea discuţie telefonică, Sauli Niinisto a postat pe Twitter că „Turcia susţine obiectivele Finlandei”.