DISTRIBUIȚI

Finlanda şi SUA vor începe în această toamnă negocieri pentru a ajunge la un acord de cooperare în domeniul apărării (DCA, potrivit siglei în lb. engleză), a informat joi Ministerul de Externe de la Helsinki, transmite EFE, potrivit agerpres.

”Acordul va crea un cadru şi o bază legală pentru cooperarea cu caracter regulat în domeniul apărării între Finlanda şi Statele Unite. Va crea totodată condiţiile pentru o cooperare mai strânsă dacă situaţia de securitate o cere”, a explicat ministerul finlandez într-un comunicat de presă.


Citeşte şi: Uraganul Ian a devastat Florida şi se îndreaptă acum spre sudul SUA; cel puţin 12 oameni au murit – Black News

Finlanda, care aşteaptă ca cele 30 de ţări membre ale NATO să ratifice solicitarea sa şi a Suediei de aderare la alianţă, consideră că acest acord îi va îmbunătăţi capacităţile de securitate şi apărare, potrivit comunicatului menţionat.

Începerea negocierilor, care vor dura un an sau doi, se produce după ce preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi omologul său american Joe Biden au căzut de acord să aprofundeze cooperarea în materie de apărare în luna martie a acestui an.

DCA este un acord cu forţă juridică ce va defini până la ce punct vor putea opera forţele armate americane pe teritoriul Finlandei şi care va răspunde unor chestiuni practice, precum fiscalitatea şi drepturile vamale.

Potrivit Ministerului Apărării finlandez, deschiderea acestor negocieri demonstrează că SUA, care au semnat acorduri similare cu alte ţări europene, sunt angajate în privinţa securităţii Finlandei şi a Europei ca întreg.

Citeşte şi: Uniunea Europeană lucrează la un nou indice pentru gazele naturale lichefiate – Black News

”Aderarea Finlandei la NATO nu va diminua importanţa cooperării bilaterale cu SUA. Dimpotrivă, va crea noi oportunităţi de cooperare”, se menţionează în comunicat.

Odată încheiate negocierile între cele două ţări, acordul va fi supus dezbaterii şi aprobării în Eduskunta (parlamentul finlandez), potrivit Constituţiei finlandeze.