DISTRIBUIȚI

Finlanda şi Islanda, care au suspendat utilizarea vaccinului anti-COVID19 de la AstraZeneca din cauza unor cazuri de tromboză suspecte, au anunţat miercuri reluarea inoculării cu acest ser la persoanele cu vârsta peste 65 şi respectiv 70 de ani, relatează AFP, potrivit agerpres.  

„Nu există un risc crescut de tulburări foarte rare de coagulare a sângelui după vaccinare la persoanele cu vârsta peste 65 de ani (…) Vaccinările în această grupă de vârstă pot fi, prin urmare, continuate în mod normal”, a anunţat Agenţia finlandeză de sănătate publică THL, a cărei decizie intră în vigoare luni.


Citește și : Etna ERUPE din nou! Aeroportul din Catania a fost ÎNCHIS

Însă, „ca măsură de precauţie”, vaccinarea rămâne suspendată pentru cei sub 65 de ani, unde „o posibilă legătură de cauzalitate” între vaccin şi cazurile rare de deces sau probleme grave de coagulare a sângelui face încă obiectul investigaţiilor, a afirmat autoritatea.

La Reykjavik, ministrul islandez al Sănătăţii, Svandis Svavarsdottir, a anunţat reluarea vaccinării cu AstraZeneca, întreruptă în Islanda din 11 martie, la persoanele peste 70 de ani, salutând „o veste bună”.

Printre primele care au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca din cauza temerilor cu privire la posibilele efecte secundare grave, ţările nordice au amânat o decizie privind reluarea inoculărilor, în opoziţie cu alte state europene.

Citește și : Spitalele din Ungaria sunt la limită: ‘EVITAŢI să vă infectaţi!’

Danemarca şi Suedia vor anunţa decizia lor joi, Norvegia vineri.

Finlanda a decis vineri să suspende vaccinarea cu AstraZeneca, în pofida avizului favorabil pentru utilizarea acestuia dat de Agenţia Europeană pentru Medicamente cu o zi înainte.