DISTRIBUIȚI

Finlanda se teme că Rusia i-ar putea opri alimentarea cu gaze, în contextul refuzului de a plăti în ruble şi al crizei generate de intenţia aderării la Alianţa Nord-Atlantică, informează cotidianul Le Figaro, informează mediafax.

Compania energetică finlandeză Gasum a anunţat marţi că nu va accepta cererea grupului Gazprom de a efectua plăţile pentru gaze în ruble. „Există riscul major ca exporturile de gaze naturale din Rusia spre Finlanda să fie oprite”, a avertizat compania finlandeză. Finlanda îşi asigură din Rusia doar 8% din necesarul de gaze.


Citește și : Biden face apel la americani să respingă ‘otrava’ supremaţiei albe

Rusia a întrerupt deja exporturile de electricitate spre Finlanda, din cauza unor probleme privind plăţile şi în contextul tensiunilor generate de hotărârea Guvernului de la Helsinki de a cere aderarea la NATO.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a impus ţărilor europene să achite gazele în ruble, printr-un sistem de conversie din euro, în replică la sancţiunile financiare şi comerciale masive impuse Rusiei de Uniunea Europeană şi de Grupul G7 din cauza intervenţiei militare în Ucraina. Germania, Austria, Ungaria şi Italia au acceptat noul sistem de plăţi, de teamă să nu le fie oprită alimentarea cu gaze. Rusia a oprit aprovizionarea cu gaze a Poloniei şi Bulgariei din cauza refuzului de a efectua plăţile în ruble.

Citește și : Un parlamentar britanic, arestat sub suspiciunea de viol şi alte infracţiuni sexuale