DISTRIBUIȚI
Helsinki Times

Ministrul apărării finlandez Antti Kaikkonen a declarat joi că nu doreşte ca ţara sa să doneze Ucrainei avioane de vânătoare Hornet, în pofida unei cereri în această privinţă din partea Kievului, transmite Reuters, potrivit agerpres

”Opinia mea în calitate de ministru al apărării al Finlandei este aceea că avem nevoie de aceste Hornet-uri pentru a ne securiza ţara”, a afirmat Antti Kaikkonen într-o conferinţă de presă la Helsinki.


Citește și : CUTREMUR puternic în Turcia

”Privesc negativ ideea că ele vor fi donate în următorii câţiva ani. Şi dacă privim şi mai departe, înţelegerea mea este că ele încep să fie uzate şi că vor mai avea o mică valoare rămasă”, a spus el.

Finlanda, care va adera la NATO, îşi înlocuieşte flota sa de avioane Hornet cu modelul american F-35 comandat în 2021, dar livrarea primelor avioane va avea loc abia peste doi sau trei ani.

Totuşi, Finlanda va oferi echipament militar suplimentar Ucrainei, printre care încă trei tancuri Leopard 2 faţă de o donaţie similară făcută anterior, a subliniat Antti Kaikkonen într-o conferinţă de presă.

Posibilitatea ca Finlanda să doneze Ucrainei avioane de vânătoare a fost evocată în timpul unei vizite recente a premierului finlandez Sanna Marin la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Kaikkonen a explicat că Ucraina a abordat Finlanda pentru a analiza posibilitatea ca ţara nordică să doneze unele dintre avioanele sale Hornet.

La 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Citește și : Antony Blinken pledează pentru revenirea Statelor Unite în cadrul UNESCO

Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.