DISTRIBUIȚI

Tensiunile sunt actualmente vii între Turcia şi Suedia.

 

Finlanda speră în continuare să adere la NATO în acelaşi timp cu Suedia, a afirmat luni şeful diplomaţiei sale, după ce preşedintele turc, Erdogan, s-a referit la ipoteza acordării aprobării numai pentru Helsinki, scrie LA LIBRE BELGIQUE, potrivit RADOR.


„Marea noastră dorinţă a fost şi este în continuare să aderăm împreună cu Suedia”, a afirmat ministrul afacerilor externe, Pekka Haavisto, într-o conferinţă de presă, dând asigurări că poziţia Finlandei este „neschimbată”.

Citește și : China ‘îl ia la bani mărunţi’ pe noul preşedinte ceh

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a lăsat să se înţeleagă duminică, pentru prima dată, că Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, fără a face la fel pentru Suedia.

„Dacă va fi necesar, putem da un mesaj diferit în ce priveşte Finlanda. Suedia va fi şocată când vom da un mesaj diferit referitor la Finlanda”, a afirmat şeful statului turc.

Aceste declaraţii „arată că există o voinţă a Turciei de a avansa repede în procesul (se aderare) NATO dacă va fi nevoie”, privind candidatura finlandeză, a subliniat dl Haavisto.

Dl Haavisto a explicat că a avut contacte de atunci cu omologii săi suedez şi turc şi a exprimat dorinţa ca ratificarea de către Ankara să nu fie scindată în două.

„Ne-am exprimat poziţia ca (cele două candidaturi) Finlanda şi Suedia să fie ratificate împreună”, a afirmat ministrul finlandez.

Turcia a oprit marţi aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, amânând sine die o întâlnire tripartită programată iniţial la începutul lui februarie şi destinată ridicării obiecţiilor Ankarei la candidatura lor.

Citește și : Noul secretar general al NATO, acelaşi cu cel vechi?

Preşedintele turc avertizase în ajun Suedia, deja acuzată de Turcia că adăposteşte „terorişti” kurzi, că nu mai poate conta pe „sprijinul Ankarei, după ce un militant de extrema dreaptă a dat foc unui exemplar al Coranului la Stockholm.

Stockholmul a deplâns un gest „profund lipsit de respect” şi şi-a exprimat „simpatia” pentru musulmani, subliniind că Constituţia suedeză împiedică să se interzică acest fel de acţiuni, fără totuşi să potolească mânia Turciei.