DISTRIBUIȚI
seura.fi

Ministrul de externe al Finlandei, Timo Soini (foto), s-a pronunţat joi împotriva sistării negocierilor privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană, evocată zilele trecute de cancelarul german Angela Merkel, relatează Reuters, potrivit agerpres.

„Întotdeauna este util să existe un dialog. Ştim că în Turcia sunt probleme cu drepturile omului, dar nu sunt în favoarea opririi negocierilor”, a declarat şeful diplomaţiei finlandeze, înaintea unei discuţii pe această temă a miniştrilor de externe din UE.


Omologul său eston, Sven Mikser, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială prin rotaţie a Uniunii, a menţionat că nu se aşteaptă ca UE să ia anul acesta o decizie oficială cu privire la negocierile cu Turcia.

Citeşte şi: Bilanţ provizoriu după trecerea uraganului Irma prin Caraibe. Cel puţin nouă morţi şi peste 30 de răniţi – FOTO/VIDEO

În ce-l priveşte, ministrul de externe german Sigmar Gabriel a reiterat la sosirea sa la reuniune poziţia ţării sale în sensul că ar trebui să se pună capăt tratativelor cu Turcia.

Duminică seara, cancelarul conservator german Angela Merkel a declarat, în cadrul singurei dezbateri televizate cu principalul ei rival la alegerile din 24 septembrie, social-democratul Martin Schulz, că nu crede că Turcia va deveni vreodată membră a Uniunii Europene. „Este clar că Turcia nu trebuie să devină stat membru al Uniunii Europene”, a declarat ea, adăugând că întrebarea este cine „va închide uşa” primul, Turcia sau UE. Merkel a adăugat că doreşte „să discute cu colegii” din Uniunea Europeană, „pentru a vedea dacă putem ajunge la o poziţie comună pe acest subiect şi dacă putem pune capăt negocierilor de aderare”.

Citeşte şi: EXPLOZIE la un oficiu poştal din SUA. Cel puţin o persoană a fost rănită – FOTO

Negocierile de aderare a Turciei la UE au început în 2005, dar de luni de zile se află într-un punct mort din cauza evoluţiei politice din Ankara, acuzată de derivă autoritară de detractorii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. O stopare a negocierilor presupune o decizie unanimă a UE.

La rândul său, Schulz a declarat că, dacă va deveni cancelar, la sfârşitul lunii septembrie va anula negocierile de aderare la UE ale Turciei. „Când devin cancelar, voi anula negocierile de aderare la UE cu Turcia”, a spus el, citat de dpa.