DISTRIBUIȚI
birgun.net

Serviciul finlandez al imigraţiei (Migri) a indicat miercuri că este pregătit să înceapă procesarea cererilor cetăţenilor britanici care solicită permis de rezidenţă odată ce Regatul Unit ia decizia definitivă privind termenii ieşirii sale din Uniunea Europeană (UE), relatează agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

”Vrem să ne asigurăm că avem informaţii despre toţi britanicii din Finlanda, ca să putem planifica măsurile următoare cât mai atent posibil”, a declarat Raimo Pyysalo, director general adjunct al Migri, la radioteleviziunea naţională finlandeză Yle.


Citește și : Dăncilă: România rămâne un aliat de încredere al NATO

Potrivit estimărilor Migri, există aproximativ 5.000 de cetăţeni britanici care vor trebui să facă cerere pentru permis de rezidenţă în Finlanda când Regatul Unit va ieşi din UE la sfârşitul lui martie.

Pyysalo a indicat faptul că autoritatea este gata să înceapă procesarea cererilor privind permisul de rezidenţă pentru britanici în avans, în măsura în care guvernul de la Londra ia decizia definitivă privind Brexit-ul.

Agenţia a menţionat că nu va începe să acorde permisele de rezidenţă înainte ca Brexit-ul să fie asigurat.

Pyysalo a reamintit că cetăţenii britanici care vor dori să se mute în Finlanda vor trebui să facă cerere pentru permis de rezidenţă odată ce Brexit-ul intră în vigoare.

Conform postului Yle, unii oficiali fac speculaţii că decizia definitivă privind Brexit-ul îi va determina pe cetăţenii britanici care trăiesc în Finlanda să ceară cetăţenia finlandeză.

Raimo Pyysalo a declarat pentru Yle că referendumul din Regatul Unit din 2016, care a decis retragerea din UE, a dus la un număr suplimentar de 153 de cereri pentru cetăţenie finlandeză depuse de britanici în 2017.

Citește și : Merkel, discurs ferm la Davos de apărare a ordinii multilaterale postbelice

După ce acordul premierului britanic Theresa May privind Brexit-ul a fost respins săptămâna trecută de parlamentul de la Londra, premierul finlandez Juha Sipila le-a cerut cetăţenilor britanici care locuiesc în Finlanda să se înregistreze la autoritatea finlandeză a imigraţiei înainte de Brexit, pentru a facilita procesul cererilor.