DISTRIBUIȚI
Helsinki Times

Finlanda ar lua în considerare acordarea de autorizaţii de export de arme către Turcia, de la caz la caz, a anunţat ministrul finlandez al apărării, joi, în timpul unei vizite la Ankara, într-un efort de a obţine sprijinul Turciei pentru aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO, relatează Reuters, potrivit agerpres

Finlanda şi Suedia au solicitat ambele să se alăture alianţei în mai în urma invadăriiUcrainei de către Rusia, dar cererile lor necesită aprobarea tuturor celor 30 de state membre NATO. Numai Turcia, vechi membru al NATO, se opune aderării lor, acuzând ţările nordice că găzduiesc militanţi kurzi.


Citește și : Peste 6.700 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei (OHCHR)

Ministrul apărării Antti Kaikkonen a spus că nici Finlanda şi nici Suedia nu au în vigoare embargouri generale asupra armelor impuse Turciei, dar că Finlanda a îngheţat noile permise de export în 2019 după ce Ankara a iniţiat o ofensivă terestră în zonele kurde din nordul Siriei.

„În principiu, este posibil ca în continuare unele permise să poată fi acordate”, a declarat Kaikkonen după întâlnirea cu omologul său turc Hulusi Akar. Cererile vor fi procesate de la caz la caz pe măsură ce ajung, a adăugat el.

Citește și : Rusia a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una din insulele Kurile

Finlanda trebuie să ridice embargoul asupra armelor impus Ankarei, ca o condiţie pentru a se asigura de sprijinul Turciei pentru cererea sa la NATO, a declarat marţi ministrul de externe Mevlut Cavusoglu.

Ungaria trebuie de asemenea să ratifice cererile ţărilor nordice.