DISTRIBUIȚI
PARANAQUE, PHILIPPINES - FEBRUARY 09: Filipinos wearing facemasks attend Sunday mass at a church on February 9, 2020 in Paranaque, Metro Manila, Philippines. The first Novel coronavirus (2019-nCoV) death outside of China was reported in the Philippines last February 2, and the country currently has 3 confirmed cases of the virus. With over 37,500 confirmed cases around the world, the virus has so far claimed over 800 lives. (Photo by Ezra Acayan/Getty Images)

Mii de persoane s-au reunit joi în cimitirele din Filipine, o ţară cu o populaţie majoritar catolică, pentru a se reculege la mormintele rudelor lor înainte ca aceste spaţii să fie închise de Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor din cauza restricţiilor impuse pentru combaterea pandemiei de COVID-19, informează AFP, potrivit agerpres.

Tradiţional, cu ocazia sărbătorii catolice a Tuturor Sfinţilor, celebrată pe 1 noiembrie, şi a „Zilei Morţilor”, pe 2 noiembrie, familiile filipineze se reunesc în cimitire pentru a se reculege în faţa mormintelor rudelor lor.


Citeşte şi: Preşedinta Taiwanului are încredere în SUA – Black News

Pentru al doilea an consecutiv, Guvernul de la Manila a ordonat închiderea cimitirelor cu ocazia Sărbătorii Tuturor Sfinţilor şi a „Zilei Morţilor”, temându-se că acest eveniment ar putea să determine o recrudescenţă a epidemiei de coronavirus.

Conform statisticilor oficiale, peste 60.000 de persoane au vizitat în ultimele zile uriaşul cimitir din nordul Manilei, în care trăiesc cei mai săraci locuitori ai acestui oraş, printre morminte şi monumente funerare.

Cu câteva ore înainte de închiderea porţilor cimitirului, joi, atmosfera era calmă. După un control al temperaturii, vizitatorii depuneau mici buchete de flori albe şi aprindeau lumânări pe morminte, înainte de a pleca spre casele lor.

Eloisa Sebastian s-a recules la mormântul mamei sale, Erly, care a murit subit în luna aprilie la vârsta de 60 de ani.

„Obişnuiam să apelăm la ea atunci când aveam probleme, iar acum îmi e greu să accept” moartea ei, a recunoscut Eloisa Sebastian. „Încă plâng aproape în fiecare zi, chiar şi la locul de muncă”, a adăugat ea.

Florăreasa Bebe Fernandez a recunoscut că încasările sale s-au prăbuşit în acest an. „Oamenii nu mai au bani din cauza pandemiei”, a explicat Bebe Fernandez, care vinde buchete de flori cu 35 de pesos (60 de eurocenţi).

Citeşte şi: Centrul Carter trimite o echipă de observatori pentru alegerile din Venezuela – Black News

De la începutul pandemiei de coronavirus, lockdown-urile şi restricţiile antiepidemice au afectat profund economia filipineză şi au lăsat milioane de rezidenţi fără locuri de muncă. Multe familii au ajuns să trăiască de acum în sărăcie.

În arhipelagul filipinez, care are o populaţie de peste 109 milioane de locuitori, au fost confirmate 2,7 milioane de infectări cu noul coronavirus şi 42.000 de decese asociate maladiei COVID-19.