DISTRIBUIȚI
[email protected] - University of Pennsylvani

Preşedintele american, Donald Trump, a sosit duminică în Filipine, unde va participa la un summit regional în ultima etapă a turneului său asiatic, relatează agerpres .

Sosit din Vietnam, Trump va asista în Filipine la summitul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) şi va avea convorbiri cu preşedintele filipinez, foarte controversatul Rodrigo Duterte.


Citiți și : Premierul spaniol , Mariano Rajoy , așteptat la Barcelona pentru a participa la un miting

Relaţiile dintre Washington şi Manila, doi aliaţi în baza unui acord de apărare, s-au deteriorat considerabil după alegerea lui Duterte în 2016 în funcţia de preşedinte.

În cauză este sângerosul său ”război împotriva drogurilor”, soldat cu mii de victime şi care a fost criticat de către fostul preşedinte american Barack Obama.

Începuturile preşedinţiei lui Duterte au fost marcate şi de o reorientare a diplomaţiei filipineze către China, în detrimentul aliatului său american tradiţional.

Tensiunile s-au mai atenuat odată cu alegerea lui Trump, care a salutat, într-o conversaţie telefonică cu Duterte la sfârşitul lui aprilie, ”eforturile incredibile” ale preşedintelui filipinez în problema drogurilor.