DISTRIBUIȚI
Reuters

Autorităţile din Filipine au ordonat sâmbătă evacuarea a mii de persoane din sudul insulei Luzon înainte ca taifunul Goni de categoria 5, cel mai puternic din acest an din lume, să lovească ţara din sud-estul Asiei, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

Taifunul Goni, însoţit de vânturi care ating 215 km/h şi rafale de până la 265 km/h, va atinge uscatul duminică în Filipine, fiind cel mai puternic taifun care va lovi ţara după taifunul Haiyan care a provocat moartea a peste 6.300 de persoane în 2014.


Citește și : Guvernul britanic impune restricţii exporturilor de vaccinuri antigripale

Mii de persoane au început să fie evacuate în zonele de coastă şi din comunităţile unde există riscuri de alunecări de teren în provinciile Camarines Norte şi Camarines Sur, în timp ce guvernul provinciei Albay a ordonat locuitorilor din zonele cu risc să-şi părăsească casele, a declarat un oficial al serviciilor pentru gestionarea dezastrelor, Gremil Naz, pentru postul de radio DZBB.

„Forţa acestui taifun nu este de glumă”, a spus el.

Taifunul Molave a provocat săptămâna trecută moartea a 22 de persoane, în mare parte prin înec, în provincii aflate la sud de capitala Manila, care se află de asemenea în calea taifunului Goni, a 18-a furtună tropicală din acest an care a lovit ţara.

Oficialii locali au anulat toate operaţiunile în porturi şi le-au interzis pescarilor să iasă în larg.

Citește și : Trudeau: Libertatea de expresie îşi are limitele sale

Taifunul Goni, care se deplasează către vest cu o viteză de 20 km/h din Oceanul Pacific, va aduce sâmbătă seara ploi torenţiale în capitala Manila şi în 14 provincii din apropiere şi va provoca inundaţii şi alunecări de teren.

Un alt taifun, Atsani, creşte în intensitate în apropierea Filipinelor. Circa 20 de taifunuri lovesc în fiecare an ţara din sud-estul Asiei.