DISTRIBUIȚI
Reuters

Forţele de securitate filipineze erau luni în stare de alertă în legătură cu posibile atacuri drept represalii după moartea liderului grupării Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, în timpul unei operaţiuni a armatei americane în Siria, transmite dpa, potrivit agerpres.

Armata filipineză a salutat moartea lui Al-Baghdadi, considerată o ”lovitură dură pentru organizaţiile teroriste din întreaga lume” şi a promis să continue eforturile de neutralizare a teroriştilor care acţionează în Filipine, în special în regiunea sudică Mindanao.


Citeşte şi: Scandal sexual în Congresul american! O democrată este forţată să demisioneze – VIDEO

”Ne aşteptăm ca moartea lui (Abu Bakr al-Baghdadi, n.red.) să aibă un impact negativ asupra conducerii teroriştilor în diverse părţi ale lumii. Trupele noastre din primele linii rămân la un nivel de alertă ridicat pentru a zădărnici eventuale încercări de a acţiona pe fondul acestei evoluţii”, a declarat generalul de brigadă Edgard Arevalo.

El le-a cerut filipinezilor să dea dovadă vigilenţă şi să raporteze autorităţilor ”orice activităţi sau persoane suspecte din localităţile lor”.

Citeşte şi: Alberto Fernandez a câştigat alegerile prezidenţiale din Argentina

În anul 2017, trupele filipineze s-au luptat timp de cinci luni în oraşul Marawi cu militanţi afiliaţi SI, bilanţul confruntărilor depăşind 1.200 de morţi, printre care mulţi civili.

Printre cei ucişi la Marawi s-a aflat liderul terorist filipinez Isnilon Hapilon, aşa-numitul emir al Statului Islamic în Asia de Sud-Est.

Evenimentele din Marawi l-au determinat pe preşedintele filipinez Rodrigo Duterte să decreteze legea marţială în Mindanao, măsură încă în vigoare până la finalul anului.