DISTRIBUIȚI
vanguarddaily.com

Filipine a ridicat vârsta consimţământului sexual la 16 ani după ce a modificat o lege veche de aproape un secol, o decizie care, potrivit activiştilor pentru drepturile copilului, va contribui la protejarea tinerilor împotriva violului şi abuzurilor, relatează luni AFP, potrivit agerpres.

Conform amendamentului la lege, semnat vineri de preşedintele Rodrigo Duterte şi publicat luni, relaţiile sexuale cu o persoană sub 16 ani vor fi ilegale şi sunt pasibile cu o pedeapsă de până la 40 de ani de închisoare.


Citeşte şi: Mai multe state occidentale cer SUSPENDAREA Rusiei din Interpol – Black News

Cuplurile de adolescenţi vor fi scutite de această lege dacă diferenţa de vârstă între cei doi nu depăşeşte trei ani şi dacă raportul sexual este consensual.

Înainte de modificarea acestei legi, vârsta consimţământului sexual în această ţară predominant catolică era printre cele mai scăzute din lume. Adulţilor li se permitea să întreţină relaţii sexuale cu copii de 12 ani dacă aceştia din urmă îşi dădeau acordul.

„Această lege este un instrument foarte bun de protecţie pentru copiii noştri împotriva violenţei sexuale, fie că aceasta începe online, fie în timpul unei întâlniri fizice”, a declarat Margarita Ardivilla de la Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) din Filipine.

„Este foarte important să avem o vârstă clară pentru a determina violul statutar”, a insistat Ardivilla.

Citeşte şi: Invazia Rusiei în Ucraina ar fi putut fi prevenită – Black News

Timp de decenii, activiştii pentru drepturile copilului au făcut presiuni pentru creşterea vârstei consimţământului sexual, însă normele sociale înrădăcinate în această ţară profund religioasă, unde avortul şi divorţul sunt ilegale, le-au blocat eforturile.

Un studiu naţional ordonat de guvernul filipinez în 2015 a arătat că unul din cinci copii cu vârsta între 13 şi 17 ani a fost supus unei forme de violenţă sexuală, în timp ce unul din 25 de copii a fost violat în copilărie, a afirmat UNICEF.