DISTRIBUIȚI
Habertürk

Omul de afaceri şi filantrop turc Osman Kavala, personalitate importantă a societăţii civile, arestat săptămâna trecută la Istanbul, este urmărit penal în cadrul unei anchete privind tentativa de puci din iulie 2016, a relatat marţi agenţia privată Dogan, citată de AFP, conform agerpres.

Această anchetă care îl vizează de asemenea şi pe Metin Topuz, un angajat al Consulatului american la Istanbul reţinut la începutul lunii octombrie, vizează tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie 2016, dar şi un scandal de corupţie care a izbucnit în decembrie 2013 şi în care sunt implicaţi apropiaţi ai preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, precum şi miniştri, conform Dogan.


Citeşte şi: Grecia rămâne fără ştiri două zile. Reporterii au intrat în GREVĂ

Erdogan a calificat acest scandal drept complot pus la cale de predicatorul Fethullah Gülen, instalat în SUA şi pe care Ankara îl acuză de asemenea de organizarea loviturii de stat eşuate din iulie 2016.

Osman Kavala, născut la Paris, a co-fondat una din cele mai mari edituri din Turcia, Iletisim Yayinlari, şi prezidează ONG-ul Kültür Anadolu, care încearcă să surmonteze diferenţele din cadrul societăţii turce prin intermediul culturii şi artei.

Această organizaţie încearcă de asemenea să ridice punţi de legătură între Turcia şi Armenia, în contextul în care relaţiile dintre cele două state sunt cvasi-inexistente din cauza diferendului dintre ele în privinţa chestiunii genocidului armean din timpul Primului Război Mondial.

Citeşte şi: Bombardamente puternice în Nord-Estul Siriei. 22 de morţi într-un raid aerian la Deir ez-Zor (OSDO)

Turcia respinge termenul de ‘genocid’, afirmând că a fost vorba de un război civil, dublat de foamete, în care 300.000-500.000 de armeni şi tot atâţia turci au murit.

Arestarea lui Topuz a provocat o nouă criză diplomatică între Washington şi Ankara: la scurt timp după arestarea sa, SUA şi-au suspendat serviciile de emitere de vize americane în Turcia, cu excepţia vizelor de imigraţie. Ankara a răspuns cu măsuri similare.

De la tentativa de puci, peste 50.000 de persoane au fost arestate, iar alte peste 140.000 de persoane, în special militari, magistraţi şi profesori, au fost demise sau suspendate din funcţie.