DISTRIBUIȚI

Statul insular Fiji a fost ales vineri în fruntea Consiliului drepturilor omului al ONU, în urma unui neobişnuit vot secret pentru desemnarea preşedintelui anual al acestui for, relatează AFP, potrivit agerpres.

Reprezentanta arhipelagului pe lângă Consiliu, Nazhat Shameem Khan (foto), a obţinut cel mai mare număr de voturi (29 din cele 47), a anunţat reprezentantul Sudanului, care a supervizat votul.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Indonezia (VIDEO)! Cel puțin 34 de oameni au murit

În mod normal, preşedinţia Consiliului drepturilor omului este determinată prin consens. Rotaţia anuală are loc cu schimbarea zonei geografice.

Anul acesta însă, regiunea Asia-Pacific, căreia îi venea rândul, nu a reuşit să convină asupra unui preşedinte.

La începutul lui decembrie, Bahreinul şi-a prezentat în mod neaşteptat propriul candidat, ambasadorul Yusuf Abdulkarim Bucheeri, în condiţiile în care aproape că se ajunsese la consens asupra reprezentantei Fiji.

Potrivit unor observatori, China, Rusia, Arabia Saudită şi alte ţări nu au fost de acord cu candida din Fiji şi s-au înţeles să găsească alţi candidaţi.

Citeşte şi: Joe Biden anunță un plan de relansare economică de 1.900 de miliarde de dolari

Preşedintele Consiliului are puteri limitate, dar există păreri că rolul acestuia devine în tot mai mare măsură unul politic.

Între altele, acesta deţine prerogativa de a numi experţi independenţi, cum a fost cel care a condus ancheta privind asasinarea jurnalistului saudit disident Jamal Khashoggi.