DISTRIBUIȚI
REUTERS

Maria Kolesnikova, figură de prim-plan a opoziţiei din Belarus, şi-a rupt paşaportul pentru a împiedica încercarea forţelor de securitate belaruse să o deporteze în Ucraina vecină, a relatat marţi agenţia de presă Interfax-Ukraina, citată de Reuters, potrivit agerpres.

Kolesnikova, despre care nu se ştia nimic de 24 de ore, a reuşit să împiedice o ‘expulzare forţată din ţara sa de origine’, a specificat viceministrul ucrainean de interne Anton Gheraşcenko pe pagina sa de Facebook.


Citește și: Dispărută din Minsk, lidera protestelor din Belarus a fost GĂSITĂ și ARESTATĂ la granița cu Ucraina

Soarta Mariei Kolesnikova, o figură-cheie în săptămânile de manifestaţii în masă împotriva realegerii contestate a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, reprezintă un mister de când susţinătorii săi au spus că a fost luată luni cu forţa de pe stradă, în centrul capitalei Minsk, de bărbaţi în civil care purtau măşti.

‘Maria Kolesnikova nu a putut să fie expulzată din Belarus, deoarece această curajoasă femeie a luat măsuri ca să nu poată să treacă frontiera. Ea a rămas pe teritoriul Republicii Belarus. Aleksandr Lukaşenko este personal responsabil pentru viaţa şi sănătatea ei’, a declarat Gheraşcenko.

Interfax-Ukraina citează o sursă care a spus că Maria Kolesnikova şi-a rupt paşaportul pentru ca autorităţile de frontieră ucrainene să nu poată să o lase să treacă graniţa.

Nu se ştie exact unde se află în acest moment Kolesnikova. Alte două personalităţi ale opoziţiei ucrainene – Anton Rodnenkov şi Ivan Kravţov- care au fost date dispărute luni, la scurt timp după răpirea Mariei Kolesnikova, au trecut frontiera cu Ucraina marţi, la primele ore ale dimineţii marţi, a indicat Serviciul de frontieră ucrainean.

‘Kolesnikova este în prezent reţinută. Nu pot spune concret unde se află, dar ea este reţinută’, a declarat telefonic pentru Reuters Anton Bîcikovski, reprezentant al Serviciului de frontieră belarus. ‘Ea a fost reţinută în legătură cu circumstanţele în care ei (grupul) au părăsit teritoriul Belarusului’, a spus el. Potrivit autorităţilor de frontieră, Kolesnikova dorea să părăsească ţara şi să ajungă în Ucraina. Comitetul pentru Frontiera de Stat din Belarus (CFB) a confirmat reţinerea carismaticei opozante, conform EFE.

Mai mulţi reprezentanţi de prim-plan ai opoziţiei belaruse au fost arestaţi sau forţaţi să fugă din Belarus de la alegerile prezidenţiale de luna trecută, după ce Lukaşenko a lansat represalii cu ajutorul forţelor de securitate pentru menţinerea la putere a regimului său de 26 de ani în această fostă republică sovietică.

Kolesnikova, membră a Consiliului de coordonare, conceput pentru a asigura tranziţia paşnică a puterii, era ultima dintre cele trei femei politiciene rămasă în Belarus, care şi-au unit forţele înainte de alegerile din 9 august într-o încercare de schimbare a regimului Lukaşenko.

Fiind un critic vocal împotriva lui Lukaşenko, ea a jucat un rol important în săptămânile de manifestaţii şi de greve ale protestatarilor care îl acuză pe Lukaşenko de trucarea alegerilor.

Citește și: Washingtonul acuză China de HĂRȚUIREA jurnaliștilor străini

Lukaşenko, sprijinit de Rusia, neagă aceste acuzaţii şi acuză la rândul său puteri străine că ar încerca să-l răstoarne de la putere printr-o revoluţie. La manifestaţii, el a răspuns cu represalii brutale, mulţi dintre cei care au fost arestaţi mărturisind că au fost torturaţi şi bătuţi.

Într-un interviu acordat Reuters luna trecută, Kolesnikova a lansat un apel către Occident să nu-l recunoască pe Lukaşenko drept preşedinte, spunând că regimul său se va prăbuşi.

Reprezentanta opoziţiei belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, a cerut marţi Minskului eliberarea imediată a colaboratoarei sale Maria Kolesnikova. ‘Maria Kolesnikova trebuie să fie eliberată imediat, la fel şi toţi membrii Consiliului de coordonare şi deţinuţii politici reţinuţi anterior’, a declarat Tihanovskaia.