DISTRIBUIȚI
Yahoo

Apeluri la demonstraţii în zonele controlate de rebeli din Siria au fost lansate vineri în semn de protest faţă de declaraţiile unui ministru turc care s-a declarat favorabil unei „reconcilieri” între regimul sirian şi insurgenţi, relatează AFP, potrivit agerpres.

De la începutul conflictului în Siria în 2011, Turcia şi-a exprimat public opoziţia fermă împotriva regimului lui Bashar al-Assad, acordând sprijin grupărilor rebele siriene.


Citeşte şi: Bărbatul căutat de tot FBI-ul a fost UCIS într-un lan de porumb – Black News

Dar joi, şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a afirmat într-o conferinţă de presă la Ankara: „Trebuie să reconciliem cumva opoziţia şi regimul din Siria. În caz contrar, nu va exista o pace durabilă”.

Această declaraţie pare să denote o anumită schimbare în poziţia Turciei, al cărei preşedinte Recep Tayyip Erdogan califica încă în luna mai regimul Al-Assad drept „criminal”.

Declaraţia ministrului turc a provocat mânia opozanţilor şi rebelilor sirieni, care au lansat apeluri la organizarea unor manifestaţii în cursul după-amiezii sub sloganul „Nu reconcilierii!”.

Manifestaţiile ar urma să se desfăşoare în oraşele din nordul ţării – Aazaz, al-Bab, Afrin – aflate sub controlul forţelor turce şi al grupărilor de combatanţi sirieni susţinute de Ankara în apropierea frontierei turce, precum şi în regiuni din provincia Idlib (nord-vest), controlate de jihadişti şi grupări rebele.

În ajun, numeroşi sirieni au coborât în stradă la Al-Bab pentru a protesta împotriva declaraţiilor ministrului turc.

Turcia desfăşoară în Siria soldaţi în regiunile de la frontiera de nord-vest, iar confruntări violente s-au produs între soldaţi sirieni şi turci în 2020, notează AFP.

Ankara acuză în special forţele kurde siriene care controlează cea mai mare parte din nord-estul ţării că ar fi ‘teroriste’ şi a efectuat mai multe operaţiuni militare împotriva lor.

Erdogan este unul dintre principalii critici ai lui Al-Assad pe care l-a calificat adeseori drept „tiran sângeros” din 2011.

Regimul sirian nu ratează, la rândul său, ocaziile de a critica Turcia, pe care o acuză că susţine „grupări teroriste” în Siria.

În conferinţa sa de presă, Cavusoglu a subliniat că, din 2011, „mulţi oameni au murit în Siria, mulţi au părăsit ţara. Aceşti oameni ar trebui să poată să se întoarcă în ţară, inclusiv cei refugiaţi în Turcia. O pace durabilă este necesară”.

Citeşte şi: Cercetătorii italieni au creat un vaccin anti-cancer ‘foarte promiţător’ – Black News

El a negat orice contact direct între Erdogan şi Al-Assad, dar a recunoscut o reluare a contactelor între serviciile de informaţii ale celor două ţări şi a evocat o convorbire scurtă cu omologul sirian în octombrie 2021.

În acelaşi timp, Cavusoglu a afirmat că ţara sa îşi va continua lupta împotriva „teroriştilor”, făcând aluzie la kurzi.

Conflictul din Siria, ţara fragmentată, a devenit mai complex după intervenţia mai multor grupări şi puteri străine, notează AFP.