DISTRIBUIȚI
panorama.com.ve

Festivalul de la Cannes se va angaja în lupta împotriva hărţuirii sexuale prin punerea la dispoziţie pe durata evenimentului (8-19 mai) a unui număr telefonic special la care pot fi semnalate eventualele agresiuni de acest tip, a anunţat joi Marlene Schiappa, secretar de stat în Guvernul francez, responsabil cu respectarea egalităţii de gen, informează AFP, conform agerpres.

„Un parteneriat a fost încheiat cu Festivalul de la Cannes, ai cărui organizatori au decis să se angajeze în lupta contra hărţuirii sexuale”, a declarat ea la finalul unei dezbateri ce a avut loc în prezenţa celor doi coordonatori principali ai festivalului de pe Croazetă, Pierre Lescure şi Thierry Fremaux.


Citește și : Un înalt oficial european dă undă verde pentru intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen

În mod concret, documente ce conţin menţiunea „comportament corect necesar” – ce reaminteşte de dispoziţiile penale pentru acte de hărţuire sexuală – dar şi un număr telefonic local (04.92.99.80.09) pentru victime şi martori ai unor violenţe sexuale, alături de adresa unui site specializat în activităţi de prevenire, vor fi distribuite în cadrul festivalului din acest an, primul de după izbucnirea în toamna trecută a scandalului în care este implicat producătorul american Harvey Weinstein.

„Unul dintre violurile pentru care este acuzat Harvey Weinstein s-a petrecut la Cannes, deci ideea de bază a iniţiativei noastre este aceea de a spune că Festivalul de la Cannes nu este imobil în faţa acestor chestiuni”, a declarat Marlene Schiappa pentru AFP.

Mobilizarea organizatorilor nu le priveşte doar pe actriţe, ci şi pe participanţii la festival şi pe angajaţii sezonieri care lucrează pe Croazetă pe durata evenimentului. Organizatorii de la Cannes i-au îndemnat pe organizatorii festivalurilor din sezonul estival să implementeze măsuri similare.

Citește și : Trump este atât de ocupat, încât nu a avut timp să-i ia un cadou Melaniei

În timpul festivalului de la Cannes, în afară de chestiunea hărţuirii sexuale, va fi evocat şi locul femeii în cadrul celei de-a şaptea arte.

O intervenţie a ministrului Culturii, Francoise Nyssen, alături de omologul ei suedez, este programată pe 13 mai la Cannes, cu obiectivul de a înfiinţa un fond care să le ajute pe tinerele regizoare din lumea întreagă să îşi realizeze filmele.