DISTRIBUIȚI
AP

Femeile sunt marile absente ale remanierii anunţate duminică la vârful Partidului Comunist Chinez (PCC), cu toate că acestea reprezintă jumătate din populaţia chineză, transmite luni AFP, potrivit agerpres.

Iar lucrurile par chiar să se agraveze: Biroul Politic, instanţa decizională a PCC, nu mai numără nicio femeie printre cei 24 de membri ai săi, ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimul sfert de secol, notează agenţia de presă citată.


Citeşte şi: Coreea de Sud: Focuri de avertizare după o presupusă incursiune a unei nave nord-coreene – Black News

În Comitetul Central, un fel de parlament al partidului, procentul de femei a scăzut: el s-a redus de la 5,4 la 4,9%, cu numai 11 femei din totalul celor 205 de membri.

În ceea ce priveşte Comitetul Permanent, nimic nu s-a schimbat. Grupul format din şapte persoane care deţin frâiele puterii este în continuare format doar din bărbaţi.

„Femeile continuă să fie puternic subreprezentate la vârful politicii chineze”, îşi exprima duminică regretul publicaţia specializată Neican China. „Să nu uităm, însă, că femeile reprezintă 48,8% din populaţia chineză şi 29,4% dintre membrii Partidului Comunist”, adaugă publicaţia.

Singura femeie prezentă până acum în Biroul Politic, Sun Chunlan, 72 de ani, s-a pensionat. Vicepremier însărcinată cu politicile sanitare, Sun Chunlan era trimisă constant să inspecteze oraşele confruntate cu recidive epidemice. Fostă şefă de partid în provincia de coastă Fujian (est) şi în oraşul Tianjin lângă Beijing, ea era cunoscută drept „Doamna de fier” din cauza măsurilor stricte pe care le ordona atunci când venea în inspecţie.

Însă Sun Chunlan rămânea o excepţie în politica chineză, dominată de reţelele de camaraderie masculină şi de un sexism bine ancorat care de multe ori a blocat din scurt cariere promiţătoare, subliniază mai mulţi analişti.

Departe de sloganul proclamat în anii 1950 de fondatorul regimului Mao Zedong (1949-1976): „Femeile susţin jumătate din cer”.

„Nu văd cum femeile sunt menite să ‘susţină jumătate din cer’ în China, dacă nu sunt autorizate să facă parte din Biroul Politic”, comenta duminică, pe Twitter, Jacob Gunter, analist la Institutul Mercator de Studii Chineze (MERICS).

Potrivit lui Minglu Chen, profesoară la Universitatea din Sydney, „angajamentul Partidului Comunist Chinez faţă de drepturile femeilor este mai mult un angajament pentru a îmbunătăţi drepturile lor economice”. Ideea partidului este ca „femeile să intre în câmpul muncii”, susţine ea.

Însă, într-o societate încă foarte conservatoare, chiar şi această etapă este uneori dificil de depăşit: „Multe femei spun că le vine greu să combine rolurile de bună mamă, soţie şi angajată”, subliniază profesoara universitară.

Pentru a avansa în carieră, în special în politică, este de asemenea nevoie de multe ori să treci prin momente de socializare, inclusiv în timpul unor dineuri în timpul cărora se consumă alcool şi unde atmosfera este strict masculină.

Toate acestea sunt valabile şi în anturajul lui Xi Jinping. „Majoritatea foştilor colegi de sex bărbătesc ai lui Xi, din provinciile Zhejiang şi Fujian, fac deja parte din Biroul Politic”, constată Victor Shih, profesor de ştiinţe politice de la Universitatea California din San Diego. „Însă niciuna dintre fostele sale colege femei nu a reuşit să intre în Biroul Politic, nici măcar să obţină posturi de conducere la nivel de provincie”, deplânge profesorul universitar.

„Discriminarea (de care suferă femeile) la nivelurile cele mai joase (ale puterii) le împiedică să obţină apoi posturi mai înalte”, subliniază Shih.

Desigur, China a stabilit un sistem de cote în 2001, care cere prezenţa a cel puţin unei femei la toate nivelurile de conducere din guvern şi din partid, exceptând Biroul Politic. Însă, în lipsa unui mecanism de control, acesta nu este respectat.

Citeşte şi: O mini-tornadă s-a produs într-o localitate din nordul Franţei – Black News

„Dacă un sistem de cote mai bun ar fi fost introdus şi aplicat strict, am fi început să vedem roadele”, apreciază Minglu Chen. Situaţia actuală „este de asemenea rezultatul dominaţiei unui singur partid”, consideră ea.

Din 1948 încoace, Biroul Politic al PCC nu a admis în cadrul său decât opt femei, dintre care doar trei au ajuns în funcţia de vicepremier.

Mass-media şi observatori sperau că Sun Chunlan va fi înlocuită de o altă femeie. Fie de Shen Yueyue, şefa Federaţiei Femeilor Chineze, fie de Shen Yiqin, şefa partidului în provincia Guizhou (sud). Însă nicio femeie nu a fost promovată, conchide AFP.