DISTRIBUIȚI
europost.eu

O schimbare istorică se prefigurează în Cehia după ce Camera Deputaţilor a aprobat miercuri un amendament care le permite femeilor să aleagă forma masculină sau feminină a numelui lor de familie, relatează dpa, potrivit agerpres.  

Până acum, la fel ca în cazul altor limbi slave, femeile trebuiau să aibă un nume de familie cu terminaţia la feminin „-ova”: Dacă numele soţului este Novak, atunci soţia şi fiicele sale poartă numele Novakova.


Citește și : Rata deceselor de covid în UK atinge cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni

Însă acest lucru s-ar putea schimba în curând după ce 91 de parlamentari au votat în favoarea acestei schimbări, în timp ce 33 au votat împotrivă. Pentru ca testul de lege să poată fi promulgat este nevoie de aprobarea Senatului.

Până acum, doar femeile care se căsătoreau cu cetăţeni străini şi cu membri ai minorităţilor naţionale, precum grupul etnic german, erau scutite de la această reglementare.

Cu toate acestea, criticile faţă de această regulă tradiţională au crescut în ultimii ani. Fostul ministru al Justiţiei, Helena Valkova, s-a referit la un „semn de inegalitate” şi la o reglementare absurdă în zilele noastre.

Citește și : Comisia Europeană vrea să consolideze libera circulaţie prin aderarea Românie, Croaţiei şi Bulgariei la Schengen

În limba cehă, terminaţia „-ova” este folosită chiar şi pentru numele străine. Astfel, cancelarul german Angela Merkel devine Angela Merkelova în ziarele din Cehia.

Pe de altă parte, iniţiativa legislativă a Partidului Piraţilor, partid antisistem, de a se renunţa la indicarea genului pe cărţile de identitate în viitor nu a obţinut aprobarea Camerei Deputaţilor.