DISTRIBUIȚI

Tânăra femeie din Mali care a născut recent nouă bebeluşi se simte bine, însă copiii ei născuţi prematur vor rămâne într-o secţie de reanimare timp de „două-trei luni” din cauza greutăţii lor corporale foarte mici, au anunţat miercuri reprezentanţii clinicii private marocane în care a avut loc naşterea, informează AFP, potrivit agerpres.

Acest tip de naştere „este foarte rară, este excepţională”, a declarat profesorul Youssef Alaoui, directorul medical al clinicii Ain Borja din Casablanca, fără să poată însă confirma dacă este vorba despre un nou record mondial.


Citeşte şi: Pentagonul se teme de tot ce-i mai rău! Racheta chinezilor se poate prăbuşi într-o zonă populată – Black News

Bebeluşii vor rămâne „sub supraveghere timp de două sau trei luni, până când vor atinge o greutate matură”, a adăugat reprezentantul clinicii marocane.

Naşterea multiplă prin cezariană a celor nouă bebeluşi – cinci fete şi patru băieţi, cântărind între 500 de grame şi un kilogram – a fost anunţată marţi printr-un comunicat publicat de Ministerul Sănătăţii din Mali.

Halima Cissé, o tânără de 25 de ani originară din Tombouctou, credea că urma să nască septupleţi, bazându-se pe ecografiile realizate în Maroc şi în Mali, însă medicii „au fost surprinşi să vadă că au fost nouă bebeluşi la final”, a precizat Youssef Alaoui.

Recordul mondial în acest domeniu, verificat din punct de vedere medical, datează din anul 2009, când americanca Nadya Suleman – denumită de atunci „Octomum” („Octomama”) – a născut opt bebeluşi, la vârsta de 33 de ani.

Halima Cissé a fost internată în oraşul Bamako, apoi transferată în Maroc pe 30 martie pentru a fi „mai bine monitorizată” din cauza riscurilor asociate unei sarcini „care iese din tiparele normalului”, potrivit aceluiaşi comunicat publicat de autorităţile din Mali.

Ea se afla „în cea de-a 25-a săptămână de sarcină când a fost internată (…), iar personalul medical a intervenit pentru a prelungi sarcina şi pentru a asigura o monitorizare zilnică” până în a 30-a săptămână de sarcină, a precizat Youssef Alaoui.

Citeşte şi: IFPMA este ‘dezamăgită’ de suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19 – Black News

Atunci când tânăra a suferit primele contracţii, marţi, a fost mobilizată o echipă medicală alcătuită din 10 medici asistaţi de 25 de angajaţi paramedicali.

Fanta Siby, ministrul Sănătăţii din Mali, a ţinut cu această ocazie să salute „profesionalismul echipelor medicale din Mali şi din Maroc”.