DISTRIBUIȚI

Poliţia religioasă a talibanilor a ameninţat că va împuşca femeile care lucrează pentru ONG-uri într-o provincie din nord-vestul Afganistanului dacă nu poartă burqa, au anunţat vineri angajaţi ai acestor organizaţii, potrivit agerpres

Reprezentanţi ai Ministerului pentru promovarea virtuţii şi prevenirea viciilor din provincia Badghis au avut duminică întâlniri cu organizaţii umanitare, au declarat pentru AFP doi membri locali ai unor ONG-uri internaţionale.


Citește și : Erdogan vrea să medieze conflictul dintre Rusia şi Ucraina! După vizita anunţată la Kiev, liderul de la Ankara are în vedere ‘un popas’ la Moscova

„Ne-au spus (…) că, dacă angajatele noastre vin la birou fără a purta burqa, le vor împuşca”, a declarat una dintre aceste surse, cerând să rămână anonimă, ca măsură de securitate.

Talibanii au solicitat de asemenea că femeile să fie acompaniate de un însoţitor masculin, a adăugat sursa.

A doua sursă umanitară a confirmat aceste informaţii. „Ei au spus de asemenea că se vor duce în fiecare birou, fără a anunţa, pentru a se asigura că sunt respectate regulile”, a explicat ea.

O notificare scrisă, din care AFP a obţinut o copie, le-a fost transmisă ONG-urilor care activează în provincie. Ea nu conţine ameninţări cu moartea, dar le cere femeilor să poarte văl.

Burqa este vălul integral, purtat în mod tradiţional de decenii în cele mai conservatoare zone ale ţării şi care a fost obligatoriu în perioada primului regim taliban (1996-2001).

Fundamentaliştii islamişti, care au avut un bilanţ negativ în privinţa drepturilor omului la prima lor trecere pe la putere, au preluat conducerea ţării la mijlocul lunii august, după 20 de ani de insurecţie armată.

Deşi talibanii, care încearcă să fie recunoscuţi pe plan mondial, dau asigurări că s-au modernizat, ei au exclus treptat femeile din viaţa publică, stârnind îngrijorarea comunităţii internaţionale.

Citește și : O nouă sub-variantă Omicron îi pune pe jar pe oamenii de ştiinţă

Femeile rămân astfel în mare parte excluse din funcţiile publice, nu au permisiunea de a face deplasări lungi fără a fi însoţite de un bărbat din familia lor, iar şcolile secundare pentru fete rămân în majoritate închise.

Deşi talibanii au fost atenţi să nu impună edicte prea stricte la nivel naţional, mai multe măsuri pentru a impune viziunea lor rigoristă asupra islamului au fost introduse în anumite provincii.