DISTRIBUIȚI
Reuters

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a reiterat miercuri, într-o convorbire telefonică cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, „poziţia fermă” a UE potrivit căreia „statutul final al Ierusalimului ca viitoare capitală a Israelului şi a unui stat palestinian trebuie rezolvat prin negocieri care să răspundă aspiraţiilor ambelor părţi”, relatează agerpres .

Ea a reafirmat totodată angajamentul Uniunii Europene faţă de „reluarea unui veritabil proces de pace care să conducă la o soluţie bazată pe două state”, singura perspectivă în opinia sa „de a garanta pacea şi securitatea atât a palestinienilor cât şi a israelienilor”.


De asemenea, şefa diplomaţiei europene le-a cerut palestinienilor să dea dovadă de „reţinere” în reacţiile lor la anunţul aşteptat al preşedintelui american Donald Trump de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi a salutat angajamentul preşedintelui Abbas ca manifestaţiile de protest să rămână paşnice.

Citește și : Anunțul candidaturii lui Vladimir Putin a fost primit cu bucurie dar și cu decepție

Un important consilier al lui Abbas, Nabil Chaath, l-a prevenit marţi pe Donald Trump că orice recunoaştere de către SUA a Ierusalimului – ocupat şi anexat de Israel – drept capitală a statului evreu va însemna sfârşitul efortului condus de administraţia americană pentru relansarea procesului de pace, aflat într-un punct mort din 2014.

Mogherini a precizat că, în cadrul eforturilor sporite ale UE de a acţiona pentru soluţionarea paşnică a conflictului, în coordonare cu ONU şi cu partenerii săi internaţionali, l-a invitat pe Mahmoud Abbas să se întâlnească cu miniştrii de externe ai UE la începutul lunii ianuarie la Bruxelles. Preşedintele palestinian a acceptat invitaţia, se arată într-un comunicat UE.