DISTRIBUIȚI
WSJ

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Europene şi Politică de Securitate al Uniunii Europene, Federica Mogherini, a sosit marţi în Afganistan într-o vizită surpriză în cadrul căreia se va întâlni cu preşedintele Ashraf Ghani şi-şi va reafirma sprijinul pentru un proces de pace condus de afgani, transmite EFE, potrivit agerpres.

Uniunea Europeană doreşte să se asigure că „nu se va face niciun pas în spate” în privinţa democraţiei, drepturilor omului şi „în special ale femeilor, copiilor şi minorităţilor din ţară”, a declarat Mogherini, într-o apariţie televizată alături de şeful guvernului afgan, Abdullah Abdullah.


Citeşte şi: Incidentul cu autobuzul deturnat în Milano reaprinde o discuţie privind cetăţenia acordată migranţilor

Şefa diplomaţiei europene are prevăzute, în programul de marţi, întâlniri cu preşedintele Ghani şi alţi lideri afgani, a indicat pentru EFE purtătorul de cuvânt adjunct al palatului prezidenţial, Arif Samin.

Mogherini a subliniat importanţa vizitei „într-un moment critic pentru ţară”, la doar două săptămâni după terminarea celei de-a cincea runde de discuţii între talibani şi Statele Unite cu scopul de a se pune capăt celor 17 ani de conflict.

La finalul ultimei reuniuni din Qatar, pe 12 martie, talibanii au precizat că s-au realizat progrese pe teme precum retragerea trupelor străine, însă pentru moment nu s-a ajuns la un proiect ferm de acord.

Citeşte şi: Pentagonul deblochează un miliard de dolari pentru zidul lui Trump

În contextul acestor negocieri, în care insurgenţii au refuzat să se aşeze la aceeaşi masă cu guvernul de la Kabul, alegerile prezidenţiale preconizate pentru iulie a fost amânate pentru 28 septembrie, iar executivul afgan a anunţat o intensificare a ofensivei contra talibanilor.

Guvernul de la Kabul controlează aproximativ 55% din teritoriu, iar talibanii domină circa 11%, restul ţării fiind în dispută, potrivit datelor Inspectorului general special pentru reconstrucţia Afganistanului (SIGAR) al Congresului american.