DISTRIBUIȚI
Twitter

Forţele Democratice Siriene (FDS), conduse de kurzi, au evacuat vineri 150 de persoane din ultima enclavă a grupării Stat Islamic (SI) din estul Siriei, a anunţat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), citat de agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

Cele 150 de persoane sunt membri ai unor familii ale SI din regiunea Eufrat (est) aflată sub controlul organizaţiei jihadiste, a afirmat OSDO, precizând că majoritatea dintre cei evacuaţi sunt cetăţeni ruşi şi uzbeci. Odată cu această acţiune de evacuare, circa 34.500 de persoane şi militanţi ai Statului Islamic s-au predat singuri Forţelor Democratice Siriene începând din decembrie anul trecut.


Citeşte şi: Eminenţa cenuşie de la Casa Albă îi cere lui Maduro să accepte amnistia

Aceasta survine în timp ce au loc negocieri între FDS, susţinute de către Statele Unite ale Americii, şi organizaţia Stat Islamic în legătură cu soarta liderilor grupării jihadiste, care se află sub asediu într-o zonă de patru kilometri pătraţi în regiunea Eufrat.

Potrivit OSDO, militanţii SI şi liderii lor sunt în negocieri pentru a obţine o cale sigură de ieşire către zonele controlate de către grupare în deşert, în timp ce FDS sunt încă reticente în a accepta acest lucru.

Citeşte şi: Germania îşi înlocuieşte vechile sale avioane de luptă

Statul Islamic deţine încă controlul a 4.000 de km pătraţi în deşertul sirian, în timp ce Forţele Democratice Siriene se apropie de ultimele redute ale grupării jihadiste în estul regiunii Eufrat, în zona rurală estică a provinciei Deir Ezzor.

FDS, cu sprijinul forţelor SUA, au lansat în septembrie 2018 o ofensivă la scară largă în zona rurală estică a provinciei Deir Ezzor pentru a-i înlătura pe jihadişti.