DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: U.S. President Joe Biden walks before boarding the Marine One helicopter, from the White House in Washington, U.S., January 11, 2023. REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Niciun document clasificat nu a fost găsit găsit în percheziţia de miercuri la reşedinţa balneară a preşedintelui american Joe Biden, la Rehoboth, în Delaware (est), anunţă avocatul său personal Bob Bauer, însă anchetatorii au luat cu ei documente legate de activitatea vicepreşedintelui democrat (2006-2017), relatează AFP, scrie news.ro .

Această operaţiune – efectuată potrivit avocatului Bob Bauer ”în deplină cooperare” cu poliţia federală (FBI) – s-a desfăşurat timp de trei ore şi 30 de minte, miercuri, iar niciun document cu menţiunea de clasificare nu a fost găsit”, anunţă într-un comunicat avocatul.


Citește și : Franţa va furniza Ucrainei 12 tunuri Caesar suplimentare

Anchetatorii au luat însă cu ei documente legate de activitatea lui Biden de vicepreşedinte american (2006-2017).

Avocatul personal al preşedintelui democrat a anunţat miercuri că reşedinţa clientului său era percheziţionată de către FBI şi că Joe Biden coopera ”deplin” cu poliţia federală.

”Din motive de securitate şi de procedură, (FBI) a vrut să procedeze la această acţiune fără să o comunice în realabil, în mod public, iar noi am decis să cooperăm”, a precizat avocatul.

FBI a percheziţionat recent altă casă a lui Joe Biden, în Delaware, în oraşul Wilmington, în căutare de documente clasificate din timpul vicepreşedinţiei şi mandatelor de senator ale democratului, în vârstă de 80 de ani.

Preşedintele american îşi petrece adesea weekendurile fie la Wilmington, fie, mai puţin regulat, la Rehoboth.

Începând din noiembrie, o serie de documente condfidenţiale – al căror număr exact şi conţinut rămân necunoscute în prezent – au fost găsite fie în biroul pe care-l ocupa Joe Biden la un centru de reflecţie la Washington, fie în casa de la Wilmington.

Citește și : Rusia şi SUA au reluat contactele asupra controlului armamentelor

Aceste documente datează din perioada vicepreşedinţiei lui Joe Biden (2009-2017) şi celor 30 de ani din Senat, în cursul cărora s-a ocupat mult de politica externă.

Departamentul Justiţiei a numit un procuror special să ancheteze cu privire la aceste documente – stânjenitoare pentru preşedintele democrat, deoarece ele evocă, în pofida multor diferenţe, scandalul arhivelor oficiale luate în Florida de către predecesorul său Donald Trump.