DISTRIBUIȚI
Kentucky Sports Radio

FBI a restituit luni un tablou semnat de pictorul olandez Salomon Koninck, cu o vechime de 380 de ani, proprietarilor săi legitimi, o familie de francezi evrei, la 75 de ani după ce a fost furat de nazişti în timpul invaziei Franţei în cel de-al doilea război mondial, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Tabloul intitulat ‘A Scholar Sharpening His Quill’, pictat de Koninck în 1639, a fost restituit familiei Schloss într-o ceremonie desfăşurată la Consulatul Franţei din New York, la care a asistat şi ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian.


Citește și : Trump refuză ajutoare suplimentare pentru Puerto Rico: Acolo este un haos, nimic nu funcţionează

„Furat pe teritoriul nostru de Gestapo şi transferat la Munchen cu complicitatea colaboraţioniştilor francezi în 1943, pierdusem urma tabloului”, a explicat ministrul Le Drian, care a fost însoţit de procurorul districtului de sud al New York-ului, Geoffrey Berman, şi de Michael Driscoll, reprezentant al FBI din Washington.

„În sfârşit, tabloul a revenit proprietarilor săi de drept, moştenitorii lui Adolphe Schloss”, a explicat ministrul francez.

Au fost prezenţi la ceremonie strănepoţii lui Schloss, Laurent şi Michel Vernay, care au considerat restituirea pânzei „o mică victorie”, subliniind că mai sunt atâtea opere de artă furate şi care nu au fost recuperate.

Unele au fost distruse, însă cu trecerea timpului multe alte piese de artă ascunse de hoţi apar pe piaţă, cum s-a întâmplat şi cu tabloul lui Koninck, a explicat ministrul francez al culturii.

‘A Scholar Sharpening His Quill’ a fost găsit în 2017, când proprietara de atunci, Renate Stein, a intrat în contact cu casa de licitaţii Christie’s, cu intenţia de a-l vinde la New York, după ce familia ei cumpărase tabloul din Germania în anii 50.

Citește și : Joe Biden se confruntă cu noi acuzații de comportament nepotrivit

La rândul său, procurorul Geoffrey Berman a ţinut să sublinieze că cele întâmplate, expolierea operelor de artă de către nazişti de la familiile de evrei în al Doilea Război Mondial, a fost „nu doar un act injust, ci şi inuman”.

De asemenea reprezentantul FBI, Michael Driscoll, a dorit să explice investigaţiile exhaustive care trebuie întreprinse în acest gen de cazuri pentru a demonstra originea operei, subliniind colaborarea vitală cu casele de licitaţii în momentul identificării şi denunţării pieselor de artă furate.