DISTRIBUIȚI
fox4news

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) american a descoperit dovezi ale implicării reţelei teroriste Al-Qaida într-un atac armat comis în decembrie 2019 la o bază navală a SUA din Florida, a relatat luni cotidianul The New York Times, scrie agerpres.

În luna februarie, o înregistrare audio care ar fi provenit de la gruparea islamistă Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQAP) a revendicat atacul de la baza din Pensacola (Florida) comis în luna decembrie şi soldat cu trei morţi şi opt răniţi. AQAP nu a oferit însă nicio probă.


Citește și : Ungaria şi Slovenia îşi redeschid frontiera comună la 1 iunie

Autorul atacului, un cadet saudit care s-a pregătit cu armata SUA, se aflase în contact cu gruparea teroristă, au declarat două oficialităţi americane apropiate de acest dosar.

Anchetatorii au descoperit că sauditul Mohammed Saeed Alshamrani a comunicat cu un agent al Al-Qaida care a încurajat atacurile, potrivit celor doi demnitari citaţi.

FBI a descoperit legătura cu reţeaua teroristă internaţională după ce experţii americani au reuşit să acceseze istoricul convorbirilor şi mesajelor de pe cel puţin unul dintre cele două telefoane iPhone ale lui Alshamrani. Deocamdată nu este clar dacă agentul Al-Qaida i-a ordonat lui Mohammed Saeed Alshamrani să comită atacul din decembrie anul trecut.

Într-o înregistrare audio difuzată anterior în acest an, liderul AQAP susţinea că gruparea pe care o conduce a dat indicaţii unui ofiţer saudit să comită atacul.

Citește și : Cehia iese din starea de urgenţă, dar păstrează unele măsuri preventive

Eforturile antiteroriste ale SUA au redus capacitatea Al-Qaida în Yemen şi în regiunea Pakistan-Afganistan, dar incidentul de la Pensacola arată că ideologia reţelei încă poate inspira atacuri. În 2016, autorităţile americane au avertizat cu privire la riscurile unui val de atacuri ale Al-Qaida.