DISTRIBUIȚI
AFP

Turcia a început marţi vaccinarea voluntarilor care participă la faza 3 a unui studiu clinic dedicat unui vaccin propriu dezvoltat împotriva maladiei COVID-19, informează DPA, potrivit agerpres.  

Denumirea oficială a acestui vaccin este „Turkovac”, a anunţat marţi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.


Citește și : Berlinul insistă pentu reformarea NATO

Primul voluntar din această fază a studiului clinic a fost vaccinat în Spitalul Municipal din Ankara, potrivit imaginilor transmise de posturile de televiziune turce, iar preşedintele Erdogan a participat la eveniment prin intermediul unei videoconferinţe.

Deocamdată nu sunt cunoscute informaţii despre eficacitatea vaccinului turcesc, potrivit datelor medicale comunicate până în prezent de organizatorii studiului.

În faza 3 a studiului clinic, care este decisivă, un număr mare de participanţi sunt vaccinaţi pentru ca medicii să determine cât de bine protejează ingredientul activ al vaccinului împotriva riscului de infectare, precum şi eventualele efecte secundare ale serului, care ar putea să fie doar rare.

În prezent, Turcia îşi vaccinează populaţia cu seruri anti-COVID-19 dezvoltate de alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech şi de producătorul chinez Sinovac.

Preşedintele Erdogan a anunţat că peste câteva săptămâni toţi cetăţenii turci cu vârste de peste 18 ani vor putea să se vaccineze împotriva acestei boli.

Citește și : CANICULĂ la Moscova! A fost egalat un record vechi de 120 de ani!

Până miercuri, doar rezidenţii turci cu vârste de peste 25 de ani puteau să se vaccineze, potrivit Ministerului Sănătăţii din această ţară.

Recent, Turcia şi-a accelerat campania de vaccinare împotriva noului coronavirus: potrivit datelor oficiale, aproximativ 34% din totalul populaţiei ţării – 84 de milioane de locuitori – au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză a vaccinurilor anti-COVID-19 autorizate în această ţară.