DISTRIBUIȚI
Syria Live Map - Liveuamap.com

Faylaq al-Sham, vizat luni de bombardamente intense atribuite Rusiei, este unul dintre principalele grupuri rebele siriene afiliate Turciei, pe care aceasta se sprijină în războiul din Siria, dar şi în conflictele din Libia şi Nagorno-Karabah, comentează France Presse, potrivit agerpres.   

Gruparea a fost fondată în martie 2014 în urma unificării mai multor facţiuni islamiste, active în nordul şi centrul Siriei, dar şi în împrejurimile capitalei Damasc, într-un moment în care luptele se desfăşurau intens în această ţară cuprinsă de război.


Citește și : Erdogan îi îndeamnă pe turci să nu mai cumpere produse franţuzeşti – VIDEO

Grupul este considerat apropiat de ramura siriană a Frăţiei Musulmane şi unii experţi îl consideră chiar secţiunea sa militară.

În nord-vestul sirian, Faylaq al-Sham făcea parte din coaliţia Jaish al-Fateh, care a unit o vreme rebeli şi jihadişti din Hay’at Tahrir al-Sham pentru a prelua controlul total asupra provinciei Idlib (nord-vest) în vara anului 2015.

Dar această coaliţie s-a destrămat în urma apariţiei unor disensiuni interne.

Faylaq al-Sham este recunoscută ca fiind principala facţiune siriană pe care se sprijină Turcia, foarte implicată în conflictul sirian, în special prin finanţarea unei vaste reţele de grupuri insurgente la frontiera sa.

Alături de armata turcă, Faylaq al-Sham a participat astfel la trei ofensive lansate din 2016, în special împotriva forţelor kurde siriene.

Grupul dispune de mai multe mii de combatanţi, desfăşuraţi în teritoriile proturce din nordul sirian, în regiunile vecine Idlib şi Alep, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului OSDO.

„Printre susţinătorii sirieni, Faylaq al-Sham este favoritul (preşedintelui turc Recep Tayyip) Erdogan”, apreciază analistul Nicholas Heras, de la Centrul pentru o nouă securitate americană (Center for a New American Security) . „Este una dintre principalele agenţii de recrutare pentru legiunea străină desfăşurată de Turcia împotriva aliaţilor Rusiei, în Africa de Nord şi în Caucaz”, subliniază el, făcând aluzie la Libia şi la Nagorno-Karabah.

Potrivit acestui expert, loviturile ruseşti de luni care au ucis 78 de combatanţi ai grupului la Idlib – conform OSDO – sunt de altfel un avertisment trimis de Moscova Ankarei.

Turcia a trimis în Libia mii de combatanţi sirieni, între care elemente din Faylaq al-Sham, pentru a susţine guvernul de uniune naţională, recunoscut de ONU, cu sediul la Tripoli, împotriva forţelor din est, conduse de generalul Khalifa Haftar, sprijinit de Moscova.

Potrivit OSDO, numărul acestor combatanţi sirieni se ridică la 18.000.

Acelaşi scenariu s-a reprodus în conflictul care opune de câteva săptămâni Azerbaidjanul Armeniei în regiunea Nagorno-Karabah.

Peste 2.000 de combatanţi sirieni de diferite facţiuni au fost desfăşuraţi acolo, conform OSDO.

Erevanul acuză Ankara de trimiterea unor „mercenari” din nordul Siriei pentru a sprijini forţele azere.

„Faylaq al-Sham este una dintre principalele facţiuni siriene care şi-au trimis membri în Libia, aşa cum şi numeroşi combatanţi din rândurile sale s-au dus în Nagorno-Karabah”, confirmă directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Citește și : Spitalele din Belgia nu mai fac faţă! Ar putea rămâne fără niciun loc la ATI!

Nu este pentru prima oară când bombardamente ruseşti vizează Faylaq al-Sham: în septembrie 2017, aproape 70 de membri ai grupului au fost ucişi în raiduri aeriene.

Grupare rebelă influentă, Faylaq al-Sham a participat de asemenea la negocieri sub egida ONU la Geneva, dar care nu au permis vreodată să se găsească o soluţie la conflict.

Reprezentanţii săi au putut lua parte de asemenea la aşa-numitul „proces de negocieri de la Astana” iniţiat de Moscova şi Teheran – doi aliaţi ai Damascului – pentru a discuta cu Turcia o soluţie politică la conflictul din Siria.