DISTRIBUIȚI
eng-archive.aawsat.com

Fayez al-Sarraj, şeful guvernului de uniune naţională (GNA) libian, l-a calificat joi la Geneva pe adversarul său, mareşalul Khalifa Haftar, drept ‘criminal de război’, denunţând lipsa de acţiune din partea comunităţii internaţionale împotriva violenţelor în Libia, potrivit France Presse, potrivit agerpres.

‘Întreaga lume a putut asista la escaladarea ostilităţilor, la atacurile împotriva capitalei Tripoli din 4 aprilie 2019. Până în prezent nu am văzut vreo acţiune din partea comunităţii internaţionale’, a declarat Fayez al-Sarraj în faţa Consiliului pentru drepturile omului de la Geneva.


Citește și: Cererea de extrădare a lui Julian Assange este dezbătută în UK

Acest apel vine în timp ce un dialog politic interlibian este preconizat să înceapă miercuri la Geneva, sub auspiciile Naţiunilor Unite. Un dialog la care Tripoli nu a primit încă invitaţie, le-a spus ziariştilor ministrul de externe libian, Mohamed Taha Syala, care se află de asemenea la Geneva.

Acest dialog ar urma să aibă loc între reprezentanţi ai celor două tabere şi personalităţi invitate de către emisarul ONU, Ghassan Salamé, care urmează să se întâlnească luni cu premierul Fayez al-Sarraj.

În paralel cu acest dialog politic, două sesiuni de negocieri militare au avut loc deja la Geneva cu scopul de a se ajunge la o încetare a focului durabilă în Libia.

În faţa Consiliului pentru drepturile omului, şeful GNA a denunţat ‘încălcări flagrante ale drepturilor omului care continuă şi au dus la decesul a mii de oameni şi la strămutarea a sute de mii de persoane’.

‘Am cerut în repetate rânduri să fie create comisii de anchetă care să monitorizeze încălcările legate de strămutările forţate, detenţiile arbitrare, execuţiile extrajudiciare’, a spus el.

Din 2015, două autorităţi rivale îşi dispută puterea în Libia: GNA, recunoscut de ONU, cu sediul la Tripoli, şi puterea încarnată de Khalifa Haftar din estul libian. Un armistiţiu se observă, dar acesta este încălcat cu regularitate din 12 ianuarie, în împrejurimile capitalei libiene, între forţele pro-GNA şi cele pro-Haftar, care au lansat în aprilie 2019 o ofensivă pentru a prelua controlul asupra Tripoli.

Citește și: 16 militari turci au fost uciși în Libia

‘Mulţi sunt cei care şi-au pierdut viaţa, femei, copii, persoane în vârstă, familii întregi au trebuit să-şi părăsească domiciliul, copii au rămas orfani în urma atacurilor comise de criminali de război sau de criminalul de război Khalifa Haftar’, a subliniat Fayez al-Sarraj.

El a denunţat atacuri ‘oarbe’ împotriva infrastructurilor publice, precum aeroporturi şi spitale, cerând ca ‘cei care îi finanţează şi cei care furnizează arme autorilor acestor atacuri să fie traşi la răspundere’.