DISTRIBUIȚI
brasil247.com

Candidatul extremei drepte la alegerile prezidenţiale din Brazilia, Jair Bolsonaro, a promis duminică să facă o „curăţenie cum nu s-a mai văzut niciodată în istoria” ţării dacă va câştiga alegerile de la sfârşitul săptămânii, informează dpa, citând media locale, potrivit agerpres.

Într-un mesaj video difuzat la un miting în Sao Paulo, fostul militar le-a spus miilor de susţinători că „îi vom mătura pe bandiţii aceia roşii de pe hartă”, o referire la Partidul Muncitorilor (PT, stânga).


Citeşte şi: Un tren de pasageri a sărit de pe şine în Taiwan. Cel puţin 18 morţi

Bolsonaro a atacat şi un ziar, Folha de Sao Paulo, care săptămâna trecută a relatat că el a încălcat regulamentul de finanţare a campaniei, calificând această informaţie ca „cel mai mare +fake news+ din Brazilia”.

Mii de brazilieni au manifestat în mai multe oraşe duminică în sprijinul lui Bolsonaro, care este favorit în turul doi programat în weekend. El se confruntă cu candidatul PT Fernando Haddad, care l-a înlocuit în cursă pe fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva aflat în închisoare.

La Rio de Janeiro, demonstranţii care aveau asupra lor steaguri braziliene şi pancarte s-au adunat în cartierul Copacabana.

Citeşte şi: Cutremur extrem de puternic în Canada

„Bolsonaro a fost modest, a spus adevărul şi s-a putut identifica cu oamenii”, a declarat manifestantul Lineker Santos pentru dpa. „Ei spun că este rasist pentru că nu pot spune că este corupt”, a adăugat el.

Candidatul populist a polarizat opinia cu remarci ofensatoare despre femei, homosexuali şi negri, precum şi cu laude aduse dictaturii militare din ţară în perioada 1964-85.

Popularitatea sa este văzută ca reflectând furia faţă de PT, cu o imagine pătată de corupţie şi care spera să obţină a cincea victorie prezidenţială succesivă.