DISTRIBUIȚI
Reuters

Sute de demonstranţi palestinieni au fost răniţi cu muniţie reală şi gaze lacrimogene trase de trupele israeliene, în condiţiile în care vineri protestele au intrat în cea de-a treia săptămână în Fâşia Gaza, relatează dpa, conform agerpres.

Din 30 martie, 34 de palestinieni, inclusiv un jurnalist, au murit împuşcaţi de armata israeliană, cel mai recent caz având loc joi, când un bărbat de 28 de ani a fost împuşcat în sudul Fâşiei Gaza, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Gaza.


Citește și : Ambasadorul UE în Rusia, rechemat pentru ‘consultări’ la Bruxelles în cazul Skripal, a revenit la Moscova

Majoritatea deceselor au avut loc în timpul demonstraţiilor, în timp ce 1.236 de protestatari palestinieni au fost răniţi de gloanţe, potrivit ministerului controlat de Hamas. Unii dintre cei ucişi erau militanţi, a afirmat armata israeliană.

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza a afirmat că până vineri după-amiază 363 de protestatari au fost răniţi.

Demonstranţii au incendiat mii de cauciucuri săptămâna trecută şi sunt aşteptaţi să ardă sute de steaguri israeliene în timpul protestului de vineri.

Protestele, prevăzute să dureze şase săptămâni, sunt organizate pentru a cere dreptul ca refugiaţii şi urmaşii acestora – majoritatea celor aproape două milioane de locuitori din Gaza – să se întoarcă la casele lor din care au fugit sau au fost expulzaţi în timpul războiului israeliano-arab din 1948.

Citește și : Putin îl atenționează pe Macron împotriva oricărei ‘acţiuni necugetate şi periculoase’ în Siria ce ar putea avea ‘consecinţe imprevizibile’

Grupuri pentru drepturile omului au afirmat că folosirea forţei de către Israel este disproporţionată şi ilegală, iar unele dintre ele susţin că există dovezi că unii protestatari ucişi erau neînarmaţi.

‘Autorităţile israeliene trebuie să pună imediat capăt forţei excesive şi letale folosite pentru a suprima demonstraţiile palestiniene în Gaza’, a spus Amnesty International.

‘Tragem numai atunci când trebuie să tragem. Acţionăm pe baza unor comenzi foarte bine organizate. Nu ştiu să existe un alt loc în lume mai exact ca aici’, a declarat un oficial al armatei israeliene sub rezerva anonimatului.