DISTRIBUIȚI
AP

Ministerul de Externe de la Oslo a anunţat luni că a solicitat să aibă acces la cei cinci cetăţeni norvegieni care se aflau pe un vas oprit de forţele navale israeliene la finalul săptămânii trecute, transmite dpa, potrivit agerpres.

Vasul de pescuit Al-Awda a fost oprit duminică în timp ce încerca să spargă blocada impusă de Israel asupra Fâşiei Gaza.


Citește și : John Bolton confirmă o viitoare întâlnire Donald Trump-Andrzej Duda la Casa Albă

Organizatorii au declarat că pe vasul Al-Awda, care naviga sub pavilion norvegian şi transporta medicamente pentru populaţia din Gaza, se aflau 22 de persoane din 16 ţări.

”Avem confirmarea că cinci norvegieni au fost arestaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Oslo, Frode O Andersen.

El a adăugat că Norvegia le-a cerut autorităţilor israeliene permisiunea de a-i vizita pe cei cinci ‘cât mai curând posibil’.

De asemenea, autorităţile de la Oslo au solicitat explicaţii privind motivele pentru care vasul Al-Awda a fost stopat, fără însă a primi vreun răspuns până în prezent.

Duminică, armata israeliană a afirmat că a interceptat o ambarcaţiune care plecase din Europa ‘pentru a încălca blocada navală legală care este impusă asupra Fâşiei Gaza’.

Citește și : Bilanțul incendiilor din California a ajuns la şapte morţi

În urma unei încercări de spargere a acestei blocade de către nava turcă Mavi Marmara în 2010 şi-au pierdut viaţa zece cetăţeni turci, după ce soldaţi israelieni au recurs la arme pentru a opri vasul turc.