DISTRIBUIȚI
Reuters

Un adolescent palestinian a murit sâmbătă din cauza rănilor, după ce cu o zi în urmă fusese lovit de focuri de armă în timpul unor noi confruntări la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Gaza, potrivit AFP, conform agerpres.

„Azzam Oweida, 15 ani, a murit după ce a fost împuşcat ieri în cap la est de Khan Yunis”, în sudul enclavei palestinieni, a precizat ministerul într-un comunicat.


Citește și : Donald Trump susține că ar putea merge la Ierusalim cu prilejul deschiderii ambasadei americane

Acest deces ridică la patru numărul palestinienilor ucişi în această a cincea zi consecutivă de vineri de proteste, în care mii de palestinieni au manifestat din nou în apropiere de bariera de securitate care separă Gaza de statul israelian.

În total, 45 de palestinieni au fost ucişi de tiruri israeliene şi peste 1.500 au fost răniţi de când a început, la 30 martie, această mişcare de contestare masivă numită „marele marş al întoarcerii”. Niciun israelian nu a fost rănit.

‘Marşul’ revendică dreptul palestinienilor de a reveni pe teritoriile de unde au fost alungaţi sau de unde au fugit la crearea Israelului în 1948. Mobilizarea, care ar urma să aibă punctul culminant la mijlocul lunii mai, denunţă de asemenea blocada impusă de Israel Fâşiei Gaza pentru a ţine sub control mişcarea islamistă Hamas, care conduce singură enclava palestiniană şi cu care Israelul a purtat trei războaie din 2008.

Conform armatei israeliene, circa 10.000 de persoane au luat parte la ‘revoltele’ de vineri de-a lungul frontierei.

Citește și : Angela Merkel afirmă că actualul acord privind programul nuclear iranian „nu este suficient”

Armata israeliană se confruntă cu acuzaţii de folosire excesivă a forţei şi cu solicitări din partea ONU sau UE privind desfăşurarea unei anchete independente.

Forţele israeliene susţin că nu trag focuri de armă decât dacă este necesar şi acuză Hamas că se foloseşte de civili ca ‘scuturi umane’ şi că este responsabilă de decese.