DISTRIBUIȚI
NBC 5

Un val de căldură ”fără precedent” a afectat în mod grav culturilor agricole din Coreea de Nord, a anunţat joi presa nord-coreeană, care face apel la locuitori ”să se alăture luptei” pentru limitarea efectelor temperaturilor ridicate, informează AFP, potrivit agerpres.

Întreaga peninsulă se confruntă, de mai multe săptămâni, cu temperaturi extrem de ridicate, care au făcut deja zeci de morţi în Sud.


Citeşte şi: Thailanda cere Londrei extrădarea fostului premier Yingluck Shinawatra

La Phenian, miercuri a fost înregistrat un record de temperatură, termometrele urcând până la 37,8 grade Celsius. ”Economia suportă consecinţele”, a avertizat postul de televiziune publică fără a oferi mai multe detalii.

Creşterea temperaturilor a avut deja efecte dramatice supra creşterii animalelor şi agriculturii din Sud, unde peste trei milioane de capete de bovine au murit, iar preţurile legumelor s-au dublat din cauza penuriei.

Publicaţia nord-coreeană Rodong a estimat joi, într-un editorial, că lupta împotriva pagubelor provocate de valul de căldură în agricultură este ”o sarcină urgentă extrem de importantă”.

”Regiuni rurale din întreaga ţară au suferit pagube ale recoltelor, fie că este vorba despre orez sau despre porumb, din cauza temperaturilor ridicate şi a secetei”, se mai spune în editorial.

”Acest fapt înseamnă că fiecare, oriunde s-ar afla, trebuie să se alăture luptei pentru controlul pagubelor provocate de temperaturile înalte şi de secetă”, se mai spune în articolul care face apel la fiecare cetăţean să-şi ”arate zelul patriotic” şi să ”economisească fiecare picătură de apă”.

Citeşte şi: Parlamentul francez adoptă un proiect de lege împotriva violenţelor sexuale şi sexiste

”Temperaturile ridicate din acest an sunt o catastrofă naturală fără precedent, dar nu reprezintă o dificultate insurmontabilă”.

Principalele resurse miniere ale peninsulei se găsesc în Nord, odinioară mai bogat decât Sudul. Coreea de Nord a fost criticată timp de decenii de către comunitatea internaţională pentru că a pus pe primul plan programele militare în locul dezvoltării economice şi a bunăstării populaţiei.

În martie 2017, un raport coordonat de Naţiunile Unite a stabilit că 10,5 milioane de nord-coreeni (41% din populaţia ţării) sunt subnutriţi, iar 18 milioane (70% din populaţie) depind de distribuirea publică a raţiilor de cereale şi cartofi.