DISTRIBUIȚI
El Txoro Matutino
20505004. México, D.F.- El candidato del Movimiento Progresista a la presidencia, Andrés Manuel López Obrador, ofreció conferencia matutina donde hablo sobre el próximo debate del domingo. VOTO2012/AMLO NOTIMEX/FOTO/JAVIER LIRA OTERO/JLO/POL/

Preşedintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, a exclus luni recurgerea la un paşaport sanitar pentru a merge în locurile publice în pofida pandemiei de COVID-19, notează AFP, potrivit agerpres.

Cerinţa unui astfel de certificat a provocat proteste în unele ţări europene chiar de la introducerea sa.


Citeşte şi: Liderul republicanilor din Senatul american s-a infectat cu Covid deşi este vaccinat

„În cazul Mexicului, nu vom cere acest tip de certificat, este foarte clar, dar în schimb ne vom asigura că nu există contaminare”, a declarat şeful statului în cursul obişnuitei conferinţe de presă matinale, la Puerto Vallarta, în vestul Mexicului.

Sâmbătă, mai mult de 200.000 de persoane au manifestat în peste o sută de oraşe din Franţa împotriva paşaportului sanitar, o măsură introdusă de guvernul francez pentru a limita accesul la activităţile culturale şi sociale numai persoanelor care s-au vaccinat ori au un test negativ la COVID-19 efectuat recent.

Restricţiile sanitare au declanşat proteste duminică şi în Germania, unde sute de oameni au ieşit pe străzile Berlinului.

Liderul de stânga a subliniat că, în pofida creşterii recente a contaminărilor, care face parte din al treilea val de cazuri de COVID-19 lovind Mexicul, numărul deceselor s-a diminuat datorită progreselor în vaccinare.

„Cel mai bun lucru de făcut este să vă vaccinaţi”, a declarat Andres Manuel Lopez Obrador, adăugând însă că guvernele statelor mexicane au puterea de a stabili propriile măsuri preventive.

Citeşte şi: POTOP în India! Cel puţin şapte oameni au murit

În Mexic, cu o populaţie de 126 de milioane de locuitori, aproximativ 47,4 milioane de persoane s-au vaccinat, dintre care 25,7 milioane au deja o schemă completă de vaccinare (una sau două doze, în funcţie de vaccin).

Aceasta ţară din America Latină este a patra cea mai afectată din lume de pandemia de COVID-19, cu 2,85 milioane de cazuri confirmate şi 241.034 de decese, potrivit datelor oficiale.